Kategorije
Vrtovi

Romantični predvrt ispred kamene kuće

Stara kamena kuća slamnatog krova prekrasna je sama po sebi. Vjerojatno ne bi bila ni upola toliko privlačna kada ispred nje ne bi bilo posađeno ovo prekrasno cvijeće koje skladno upotpunjuje njen izgled i pretvara je u pravu kuću iz bajke ili iz naših najljepših snova. Možete li ispred nje zamisliti jedan moderni, formalni vrt strogih linija i oblika? Nikako, to bi bilo ravno katastrofi!

Ovaj prekrasni zeleni travnjak koji otvara pogled na kuću i na čijem rubu cvate raznobojno prekrasno cvijeće, prava je nadopuna izgledu ove kuće. Tegle od terakote uz ulaz u kuću, kao i izbor biljaka (široki grm hortenzije nježnih, loptastih, plavorozih cvatova, kokarda sa žutosmeđim zvjezdastim cvjetovima, djevojačko oko sunčano žutih cvjetnih glavica, mini ruža crvenih cvjetova, mačja metvica rahlih, plavih cvatova, kokotac koji svojim cvatovima čini nježnu, plavobijelu vertikalu u pozadini ostalog cvijeća te visoki cvatovi stolisnika žutih cvatova) odgovaraju starom, tradicijskom izboru ukrasnog bilja seoskih imanja.

Zelenu pozadinu rascvjetale gredice čine ukrasni grmovi glatkih, sjajnih, zelenih listova i vitka puzava stabljika plavocvjetnog klematisa. Zidovi kuće dodatno su ukrašeni teglama u koje su posađene ukrasne viseće biljke. Uz opločeni puteljak koji vodi do ulaznih vrata posađen je plavi atlantski cedar, vitko vazda zeleno drvo srebrno plavih iglica, koji čini glavnu vertikalu vrta.

Spoj vrta i izgleda kuće stvara idiličnu, skladnu cjelinu koja privlači mnogobrojne čeznutljive poglede svih onih koji ugledaju ovu sliku ili imaju priliku proći pored ovakve kuće. Ako ste i vi vlasnik slične kuće, pobrinite se da vrt oko nje bude raskošna i skladna nadopuna koja će istaknuti njenu posebnost i ljepotu. Izbor cvijeća ovisi o tome u kojem klimatskom području se kuća nalazi, na koju stranu svijeta je okrenuta (zbog količine sunčeve svjetlosti), kao i o tome koje bilje u tom kraju najbolje uspijeva i najčešće se uzgaja. Budući da je ovo više tip kuće za odmor ili ladanjske kuće, i njezino okruženje mora se skladno stopiti s okolinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *