Kategorije
Vrtovi

Minimalistički vrt

Budući da površina samog vrta nije velika, prednost kod oblikovanja imali su građevinski elementi poput drvene ograde, betonskog popločenja, ukrasne kamene posude te kamene skulpture i polukružne klupe u središtu vrta. Cijelu površinu vrta omeđuje drvena ograda koja ima funkciju zaštite od pogleda i stvaranja privatnosti. U ogradu je ugrađeno nekoliko “zrcala” kako bi se simulirala prostorna dubina i stvorila iluzija veće površine prostora. Najveći dio površine vrta čini betonsko popločenje u različitim nijansama sive boje koja dominira vrtom te se izvrsno stapa s pozadinom. Sivom bojom znatno je pojačano djelovanje vrta. Naime, siva boja djeluje suzdržano i pojačava dojam prostorne dubine.

Vrt je projektiran minimalistički, s ciljem da se posjetitelji vrta osjećaju opušteno i zadovoljno, a zbog male površine prednost  u vrtu imaju građevinski elementi.

Na samom ulazu u vrt, tik uz kuću nalazi se prostor za druženje s drvenim vrtnim stolom i stolicama. Uzduž vrta, uz rub ograde, oblikovana je blago zakrivljena gredica obrubljena betonskim rubnjacima. Na gredici prevladavaju listopadne i zimzelene vrste dekorativnih listova među kojima se posebno izdvaja vrsta Phormium tenax svojim tamnozelenim zašiljenim listovima te vrsta Ceanothus oblikovana kao stablašica. Osjećaj dubine prostora postignut je preusmjeravanjem pogleda prema skulpturi u središtu vrta. Do središta vrta vodi vijugavi kanal ispunjen sivim oblucima. Zavojiti put kanala koji vodi od kuće do središta čini vrt optički većim i zanimljivim. Osim toga, zakrivljene paralelne linije djeluju smirujuće i stvaraju vizualnu ravnotežu. U središtu vrta nalazi se polukružna kamena klupa, a uz nju kamena skulptura. Okosnicu vrta čine drvenaste biljke čija je uloga naglašavanje strukture. Drveće ima posebnu ulogu u vrtu zbog brojnih funkcija. Osim što svojom veličinom i oblikom rasta stvara prostornost te ističe visinu u vrtu, drveće stvara sjenu, označava krajnju točku staze i stvara zaslon koji vješto prekriva spremište za alat na kraju vrta. Okosnicu vrta čini stablo eukaliptusa (Eucalyptus pauciflora subsp. debeuzevillei) te skupina bambusa jarko žutih stabljika (Phyllostachys aureosulcata). Stablo eukaliptusa plijeni pažnju cijele sezone, posebice zbog dekorativne žuto-sive kore, a u kombinaciji s borovicom patuljastog rasta (Juniperus squamata „Blue Carpet“) i sivom drvenom ogradom u pozadini stvara vizualno zanimljivu kompoziciju. U sjeni bambusovih stabljika predviđeno je mjesto za opuštanje koje nudi pogled na cijeli vrt. Drvene stolice uz stabljike bambusa unose toplinu u prostor kao protutežu masivnom i hladom betonu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *