Svaki vrt samostojeće kuće trebao bi imati mjesto za odmor koje je udaljeno od kuće i uklopljeno u mir zelenila. Ovaj prelijepi dio vrta zaista odiše skladom i jednostavnošću oblika kako garniture za sjedenje tako i jednostavnošću linija dviju vrtnih fontana i ljepotom bujnog zelenila koje ih okružuje.

Vrt samostojeće kuće je obično veliki vrtni prostor koji se prostire oko kuće. U njemu ima dovoljno mjesta za povrtnjak, možda i voćnjak, travnati prostor za igru djece, ali svakako neizostavni dio vrta je i prostor za odmor. Kutak za odmor trebao bi biti nešto udaljeniji od kuće i uklopljen u mir zelenila vrta. Stil tog dijela vrta neka bude prilagođen vašem ukusu, željama i dakako mogućnostima. Pri tom imajte na umu da je to dio vrta u kojem ćete provoditi trenutke odmora, odvojeni od briga svokodnevnice, pa bi to zapravo trebao biti najljepši i najugodniji dio vrta. Već sami puteljak koji vodi do njega neka bude poseban. Bilo da volite prirodan materijal kao što je kora drveta, krupniji šljunak ili pak opločnik, izgradite puteljak od onoga što se vama najviše sviđa.

U vašem carstvu odmora ostavite dovoljno prostora za postavljanje stolića i stolica. Dobro je taj dio odmorišta opločiti ili betonirati kako bi stolice i stolić imali čvrstu podlogu. Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro u taj dio vrta postaviti i malu fontanu. Žubor vode djeluje smirujuće, a da i ne spominjemo dekorativnu vrijednost tog vrtnog elementa. Na priloženoj slici vidite jedno takvo odmorište u vrtu, koje je od kuće i ostalog dijela vrta odvojeno drvenim rešetkastim pregradama, brižljivo njegovanom živom ogradom, skulpturalnim elementima od visokih granitnih ploča i visokih cvjetnih tegli iz kojih vire dugački listovi posađenih biljaka. Na opločenoj površini smještena je ugodna garnitura za sjedenje kao i dvije pravokutne fontane u kojima lagano žubori voda.

Pogledate li pažljivo vidjet ćete da je svaki element ovog vrta vrlo brižljivo odabran i postavljen na pravo mjesto. I samo bilje koje okružuje ovo odmorište pažljivo je posađeno tako da su niže biljke posađene ispred višeg bilja, a cvjetnice raskošnih cvjetova izvrsno su uklopljene među biljke koje su lisnati ukras ovog vrta i koje se skladno nadopunjeju različitošću oblika ili boja svojih listova.

De Tuinen van Appeltern, Nizozemska