Kategorije
Vrtovi

Formalna arhitektonska izvedba vrta

Uz  moderno izvedenu kuću pristaje ovaj arhitektonski uređen vrt, strogih pravilnih linija. Zbog jednostavnih i modernih linija kuće, vrt je svojim izgledom i stilom nadopuna ili produžetak stila same kuće. Pomalo asketski, reklo bi se prazan. Ravne geometrijske forme koje čine betonski elementi koji obrubljuju zelene površine vrta ili ploče koje su poput pravokutnih otoka smještene usred mora sitnog šljunka izmjenjuju se s geometrijski uređenom i ošišanom živicom formiranom od pravilno ošišanih sadnica šimšira (Buxus sempervirens). Šimšir je najbolji izbor za formiranje ovakvih niskih formalnih živica, a velika prednost mu je što sporo raste pa ga nije potrebno često orezivati te što je zimzelena vrsta koja svoj lijepi zeleni izgled zadržava i tijekom zimskih mjeseci.

No i u ovom pravilnom, geometrijskom svijetu ima zaobljenih, nježnijih linija kao što su kuglasti grmovi hortenzija sa svojim nježnim bijelim loptastim cvatovima te nježna krošnja crvenolisnog japanskog javora i viseće grane puzavice plavih cvjetića posađene na visokoj, betonskoj ogradi vrta. Šljunak u modernim vrtovima često je zamjena za vodeni element vrta (japanski zen vrtovi) ili pak za travnjak koji je potrebno redovno kositi, zalijevati i prihranjivati pa je kao takav mnogo zahtjevniji element vrta.

Zahtijeva manje pažnje i truda za održavanje, što je vjerojatno i bila misao vodilja pri uređenju ovog vrta. Dominiraju jednostavne linije i preglednost, ničega previše i ničega premalo. Sve je svedeno na pravu mjeru što se tiče izgleda i što se tiče potrebe za održavanjem bilja u vrtu. Ovaj vrt je prikladan izbor za modernog čovjeka koji nema previše vremena utrošiti na održavanje vrta, a pogled na njega i dalje unosi osjećaj mira, jednostavnosti i spokoja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *