Šetnja vrtom “Troja” nalikuje šetnji iz bajke, u kojoj kao nekom čarolijom bivate preneseni u drugi svijet. Jedan trenutak hodamo strogo definiranim putevima omeđenim travnjacima i gredicama ispunjenim proljetnim lukovicama, slijedeći trenutak krajolik se preobražava u japanski vrt, mediteransk vrt, šumu, šumski vrt, močvaru, pa čak i sjevernoameričku preriju. Osim toga, sa brdašca koje gleda prema gradu, na kojemu je smješten povijesni vinograd i kapelica St. Claire (sv. Klara), pruža se fascinantan pogled na čitav Prag.

Vrt je smješten na impresivnoj površini od 25 hektara, što znači da sadržaja ima dovoljno za cjelodnevni obilazak ili pak ugodan odmor u miru, ukoliko zaželite predah od gradske vreve. Podijeljen je u dva dijela – sjeverni i južni. Na južnom djelu smješteni su vinograd, kapelica,  zimzeleno grmlje i drveće, raznovrsno lukovičasto bilje, jezerce sa šumom bambusa, kamenjar koji je prilikom našeg obilaska bio ispunjen prekrasnim cvjetovima sasa (Pulsatilla vulgaris), mali staklenik, japanski vrt i podno njega terasasti vrt zasađen biljem s područja turske i mediterana. U sjevernom djelu smješteni su rasadnik, šumski vrt, jezerce i posebna atrakcija – sjevernoamerička prerija ispunjena kaktusima i drugim biljem sjevernoameričkog prerijskog  podneblja.

U sklopu Troja vrta nalazi se i prekrasan staklenik “Fatamorgana”, u kojemu  je svoj dom pronašlo mnoštvo tropskog i suptropskog bilja. Tu su i tropski leptiri koji su glavna atrakcija i meta turista “oboružanih” fotoaparatima i kamerama. Staklenik posebice upada u oči zbog neobičnog izgleda u obliku slova “S”. Svojom impozantnom veličinom od 1750 m2 spada među najveće staklenike toga tipa u Europi. Podijeljen je u tri tematske cjeline. Suhu tropsku i suptropsku cjelinu čine biljke iz Australije i Madagaskara. Središnji dio obuhvaća bilje iz vlažnih tropskih šuma. Treću cjelinu čini bilje sa grubih planinskih područja Amerike, Azije i Afrike. Prilikom obilaska imajte u vidu da je tropski vrt Fatamorgana, premda službeno dio Troja vrta, fizički smješten izvan njega. Udaljen je nekoliko stotina metara od glavnog ulaza u vrt.

Povijest vrta

Vinograd i kapelica St. Claire središnji su i najuočljiviji dio toga dijela Praga. Podno njih smješteni su dvorac Troja i jedan od najvećih i najljepših zooloških vrtova, pa ukoliko dolazite s djecom obavezno posjetite i zoološki vrt. Dvorac i kapelicu izgradio je grof  Václav Vojtěch Sternberk oko 1680. godine. Kapelica je posvećena sv. Klari, koja je bila svetac zaštitnik njegove supruge Klare Bernardini, Baronice od Malzana. Vinograd je proglašen “narodnom baštinom” i podsjeća na staru vinogradarsku tradiciju Praga. Najvjerovatnije je zasađen za vladavine kralja Vaclava II u 13. stoljeću. Izvorno je vinograd pripadao dvorcu Troja.