Kategorije
Parkovi

RHS Wisley

Jedan od najljepših, ako ne i naljepši, vrt Kraljevskog hortikulturalnog društva (Royal Horticultural Society) svakako je vrt u Wisleyu, južno od Londona. Wisley je drugi vrt po posjećenosti u Engleskoj sa otprilike 1.000.000 posjeta godišnje, odmah iza poznatog i u jednom od prijašnjih izdanja časopisa “Moj Cvijet” opisanog Kew vrta (Kew Gardens).

Zemljište je 1878 godine kupio George Fergusson Wilson (biznismen, znanstvenik, izumitelj i vrtlar) kako bi osnovao “Hrastov eksperimentalni vrt”, s ciljem uspješnog uzgoja biljaka teških za uzgoj. Vrt je postao poznat po svojoj bogatoj zbirci ljiljana, gorčika, petunija, jaglaca i vodenog bilja. Današnji “divlji vrt” u Wisleyu izravan je nasljednik nekadašnjeg vrta i unatoč promjenama koncept ostao vjeran nekadašnjem  konceptu.

Nakon Wilsonove smrti, 1902. godine, zemljište je kupio Sir Thomas Hanbury, bogati kveker koji je osnovao poznati vrt “La Mortola” u Italiji. 1903 godine Sir Thomas je vrt ostavio na trajno korištenje Kraljevskom hortikulturalnom društvu, premda je tada samo manji dio zemljišta bio uređen kao vrt, nekih 24 hektara. Tadašnje je Kraljevsko hortikulturalno društvo tražilo veći vrt izvan radijusa Londonskog smoga, te je Sir Thomasova velikodušna donacija rješila njihov problem.

Unatoč tome što je Wisley vremenom preuzimao odliku ukrasnog vrta, njegova edukacijska i znanstvena uloga nikada nije zapostavljena. Otvorena je mala laborotarija i osnovana škola hortikukture, kako bi se mlade vtlare podučilo i pripremilo za karijeru profesionalnih vrtlara.

Vrt Wisley danas se prostire na površini od čak 971,000 m2, s mnogobrojnim gredicama, vrtovima, staklenicima i arboretumom. U vrtu su svoje mjesto našli i mnogobrojni ogledni vrtovi, kao inspiracija  posjetiteljima za uređenje njihovih vlastitih vrtova kod kuće.

2007. godine otvoren je tzv. “Dvjestogodišnji staklenik” površine 3,000 m2, uz kojega je izrađeno i novo jezero. Staklenik je podijeljen u tri dijela koji predstavljaju pustinjsku, tropsku i umjerenu klimu. Izgradnja kompleksa iznosila je gotovo 8 miliona funti.

Osim već ranije spomenutog sadržaja, u Wisleyu ćete pronaći: staklenike s alpskim biljem, polja za pokusni uzgoj biljaka, voćnjake, povrtnjake, brdašce čija je čitava strana uređena kao impozantan kamenjar, divlji vrt, ograđeni vrt, umjetno jezerce s lopočima, Battleston brežuljak s mnogobrojnim rododendronima i azalejama, ružičnjake, mješovite gredice, i ostale zanimljive sadržaje.

Budući da je vrt udaljen samo 25 minuta vožnje vlakom od Londona, obavezno ga treba posjetiti. Vrt nas je fascinirao, kako svojim bogatim sadržajem, tako svojom iznimnom veličinom. Stoga si ostavite dovoljno vremena, najbolje bi bilo čitav dan, za razgledavanje ove cvjetne atrakcije. Ostatak priče o Wisley vrtu najbolje će “ispričati” brojne fotografije koje vam prilažemo uz članak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *