Kategorije
Parkovi

Pashley Manor

Pashley Manor suštinski je engleski vrt koji se smjestio na granici Sussexa i Kenta, u srcu jugoistočne engleske vrtne regije. U svom vrtnom okruženju nudi raskošnu mješavinu romantičnih krajobraza, maštovitih cvjetnih nasada i prekrasnog starog drveća, fontana, izvora i velikih jezera. Vrtovi Pashley Manor-a otvoreni su od travnja do rujna, a program za posjetitelje prepun je posebnih, uzbudljivih događaja, kako za ljubitelje vrtlarastva tako i za ljubitelje umjetnosti. Bilo koji mjesec da odaberete za posjetu, uvijek ćete u njemu naći nešto što će ushititi vaša osjetila. Krajem ožujka narcise navješćuju početak cvatnje proljetnog cvijeća. Tijekom travnja i svibnja cvatu razne voćke, a divlji zumbuli i zvončići prekrivaju tlo vrtnih šumaraka. Veličanstvena glicinija, prepuna mirisnih cvjetova, poput vodopada se slijeva niz stražnju stranu Manor house-a (gospodarske zgrade), a tu su i tisuće tulipana koji cvatu svuda po vrtu. Kad cvjetovi tulipana počnu venuti, nove sadnice azaleja pastelnih boja cvjetova počinju cvjetati. U lipnju vrt je preplavljen mirisom ruža i lavande, dok se u srpnju zrakom počinje širiti miris mirisne grahorice i opojan miris ljiljana. Vrt sa povrćem opskrbljuje kuću i vrtni restoran tijekom cijele sezone, a najbogatiji je sadržajem sredinom ljeta. Ruže, ljiljani i razne druge biljke koje rastu na vrtnim gredicama, nastavljaju svoju raskošnu cvatnju tijekom kolovoza i rujna, kada u punoj ljepoti zablistaju i cvjetovi dalija, kana i zvjezdana uz još mnoge druge kasnocvatuće zeljaste trajnice. Gospodin James Sellick i njegova žena vlasnici su i stanovnici Pashley Manor-a, kući koja je izgrađena od drveta i zaštićena kao spomenik prve kategorije. Kuća datira iz 1550. godine, a nadograđena je 1720. godine. Svoj vrt ovaj bračni par otvorio je za javnost 1992. godine, a uz njihov trud, sadašnjoj impresivnoj ljepoti vrta doprinijela je i asistencija eminentnog krajobraznog arhitekta, pokojnog Anthony du Gard Pasley-a i njegovog tima vrlara.

Obilazak vrta

Brojni vrtovi kreirani su na površini od 44.515 m², koliko pripada Pashley Manor-u. Mješovite cvjetne gredice, koje sjaje crvenim, žutim i narančastim bojama, dočekat će vas na samom ulazu u vrtove. Zatim možete prošetati između špalira krušaka i ispod lukova prekrivenih vinovom lozom, pored vrta ruža, prema bogatstvu plavih i ljubičastih tonova koji okružuju bazen kraj viktorijanskog staklenika, zatim uz svježe krem zelene gredice prema istočnoj strani kuće. Tada možete predahnuti na jednoj od mnogo klupa kako bi se divili prekrasnim skulpturama, koje su izložene širom vrta. Možete se također odmoriti u vrtnom restoranu (Garden Room Café), okruženi slikama mjesnih umjetnika inspiriranih prirodom. Na povratku prema Manor Haus-u, koja je prekrivena veličanstvenom glicinijom, stolići za kavu poredani su duž terase sa koje se pruža prekrasan pogled na divno staro drveće, fontane, izvore i veliko jezero. Idealno mjesto za sjesti i uživati u odličnoj domaćoj hrani i vinima posluženim iz vrtnog restorana (Garden Room Café).

Danas je teško zamisliti kako je divlje i izvan kontrole bilo okruženje ovog vrta pri dolasku obitelji Sellick 1981. godine. Vrt se sastojao samo od malog formalnog područja sa zapadne strane kuće, strme livade koja se spuštala prema jarku i naravno, od brojnih starih stabala i rododendrona koji se vide i danas. Nažalost, preko tisuću stabala je nestalo s imanja tijekom orkanskog nevremena 1987. godine. Na neki način to je bilo povoljno za preobražaj ovog kraja, jer se otvorio puno bolji pogled na okolni valoviti teren. 1987. godine strma livada sa zapadne strane kuće je izorana, a kosina preoblikovana u svrhu odvođenja vode sa stražnje strane kuće. Zaravan je  nivelirana i sada se koristi kao terasa na kojoj se sjedi i uživa u čajevima i objedima, a cvjetne gredice posađene su duž ove strane kuće i oko livade. Naročito zanimljiva je priča o starom vrtu okruženom visokim zidom (Walled Garden). Postoje dokazi iz 16. stoljeća o vrtlarenju na Pashley-u. Ozidani vrt bio je dovršen 1720. godine i povijesno je zapisan kao zasebna cjelina. Obnova ovog  vrta bila je prvo što je trebalo napraviti i nanovo ga zasaditi, što je i učinjeno 1982. godine. Do tog vremena on je bio potpuno zapušten i prepun korova, visokih trava, kopriva, četinjača, razrušenih staklenika, hladnih klijališta i slikovitih divljih vodotokova. Postepeno, uz pomoć entuzijazma i ohrabrenja od strane eminentnog krajobraznog arhitekta, pokojnog Anthony du Gard Pasley-a, starog prijatelja obitelji Sellick, ovaj vrt velikog potencijala ponovo je otkriven i postao je jednim od najljepših krajolika u Sussexu, prepoznat tek nakon 20 godina. Naime, 1998. godine Pashley je proglašen vrtom godine od strane društva Historic Houses Association i Christie’s. Godine 1990. dizajnirani su i zasađeni vrt ruža, špalir stabala krušaka duž ružine šetnice (Rose Walk) i kuhinjski vrt. Zlatna gredica „The Golden Bed“, kreirana je 1993-1994. u spomen izgubljenoj kćeri, a šetnica „Bluebell Walk“, koja se proteže kroz bukovu, hrastovu i šumu lješnjaka, raskrčena je i otvorena 1998. godine. Šarene gredice zasađene zeljastim biljkama isplanirane su i pripremljene u jesen 1998. i zasađene 1999. godine. Gotovo svake godine poduzimaju se novi projekti, bilo da se radi o ošljunčanim djelovima koji olakšavaju prilaze, o raščišćavanju daljnjih vidika kroz postojeće grmovite predjele ili sađenju novog drveća i grmova.

Skulpture i umjetnost

Vrt pruža odlične uvjete za izlaganje skulptura. Svake godine izloženi su u njemu radovi mnogih eminentnih kipara iz čitavog svijeta, kao i mjesnih umjetnika. Tu nalazimo mnogo različitih stilova i materijala koji mogu zadovoljiti svačiji ukus, a mnogi izloženi radovi su na prodaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *