Kategorije
Parkovi

Keukenhof

Keukenhof je jedan od najljepših, ako ne i najljepši proljetni park u svijetu. Više od 7 miliona tulipana, narcisa, zumbula i drugih proljetnih lukovica posađeno je s velikom pažnjom na 32 hektara parka. Dodajmo tome prekrasne kanale i mostiće kao nezaobilazne elemente Nizozemske, inspirativne vrtove i nekoliko paviljona u kojima se neprekidno izmjenjuju nove sorte cvijeća i cvjetne kreacije, pa će  svakome biti jasno o kakvom je zadivljujućem projektu riječ. Park je okružen fascinantnim  poljima tulipana, koji poput beskrajnog šarenog tepiha sežu koliko i naš pogled u daljinu.  Keukenhof je tijekom više od 60 godina postojanja postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Nizozemske, čemu svjedoči impozantna brojka od 50 miliona i više posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Tijekom posjeta i sami smo se mogli uvjeriti u raznolikost jezika koje smo mogli čuti tijekom višesatne šetnje parkom.

Raznolikost cvijeća, boja i uzoraka preplavljuju nas svojim obimom i ljepotom tijekom šetnje po 15-tak kilometara dugačkim pješačkim stazama. Nemoguće je ne pronaći inspiraciju i ideje za uređenje vlastitog vrta ili za izradu cvjetnih kreacija.

Tema Keukenhofa 2012. godine bila je  “Velika Britanija – zemlja veličanstvenih vrtova”. Tipične Britanske značajke i elementi bili su uključeni u pozadini cvjetnih setova u Oranje Nassau paviljonu: lusteri kao referenca na britanske kraljevske obitelji, dekor seta knjižare podsjeća na atmosferu filma Notting Hill, setovi na temu Mr Beana i James Bonda dodatno pojačavaju povezanost s Velikom Britanijom. Sve to popraćeno je sa glazbom Beatlesa i Eltona Johna koja nas potiho prati iz pozadine.

U Oranje Nassau paviljonu, svaki tjedan jedna je biljka bila u središtu pozornosti (tulipani, frezije, gerbere, ruže, narcise, alstromerije i irisi, krizanteme, karanfili i kale). U Willem Alexander paviljonu također su se neprekidno izmjenjivale cvjetne izložbe (zumbuli, amarilisi, lukovice lončanice, lončanice, cvatući grmovi, hortenzije, tulipani, trajnice, ljiljani). Tijekom našeg posjeta u svibnju zatekli smo najveću izložba ljiljana u svijetu. Beatrix paviljon pretvoren je pak u oazu orhideja, anthuriuma i bromelija te cvjetnih kreacija u obliku cvjetnih haljina.

Povijest Keukenhofa

U 15. stoljeću na mjestu današnjeg Keukenhofa nalazilo se lovište i bralo začinsko bilje za potrebe kuhinje dvorca Jacoba van Beierena, otuda i ime Keukenhof. Sadašnji park je bio značajan dio posjeda Slot Teylingena, s prekrasnim grmljem i dinama. Nakon smrti Jacoba van Beierena Keukenhof je pripao bogatim trgovačkim obiteljima. Barun i barunica Van Pallandt pozvali su krajobrazne arhitekte J.D. i L.P. Zocher, dizajnere Amsterdam Vondelparka, kako bi napravili dizajn vrta oko dvorca. Ovaj dizajn, u engleskom pejzažnom stilu, uvijek je bio temelj Keukenhofa. Danas ta nekretnina pripada Zakladi.

Na inicijativu gradonačelnika grada Lisse i nekoliko vodećih uzgajivača i izvoznika lukovičastog bilja, organizirana je po prvi puta otvorena cvjetna izložba 1949. godine.  Na taj način Keukenhof je postao cvjetna izložba i park kakve danas znamo.

Cvjetne izložbe

Više od 30 cvjetnih izložbi važan su dio programa u Keukenhofu. Više od 600 uzgajivača predstavlja svoje najljepše cvijeće, a vodeći aranžeri stvaraju jedinstvene cvjetne kreacije. Posjetitelji mogu i sami glasovati za najbolji cvijet izložbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *