Otok Mainau (Insel Mainau) vjerojatno je najveća atrakcija na jezeru Constance. Oko 1,6 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta svake godine posjeti ovaj otok cvijeća koji se prostire na 45 hektara. Smješten je na  sjeverozapadnom dijelu jezera Constance, u Njemačkoj. Najbliži veći gradovi su Konstanz, Meersburg i Überlingen.

Mainau je “cvjetni otok” poznat po svojim parkovima i vrtovima. Frederick I, veliki vojvoda Badena, stvorio je arboretum na otoku, koji sadrži 500 vrsta listopadnih i crnogoričnih stabala, mnoge egzotične i vrijedne, uključujući i primjerak Sequoiadendron giganteum i Metasequoia glyptostroboides. Na otoku se takođere nalazi oko 200 sorti rododendrona i azaleja. Cijeli otok je zamišljen kao cjelogodišnji cvatući vrt, u kojemu zbog povoljne klime rastu palme i drugo mediteransko bilje. Sadašnji voditelj Mainau-a, Grofica Bettina Bernadotte i njezina obitelj, stavili su veliki naglasak na brigu o zaštiti prirode i okoliša, i žele predstaviti otok Mainau kao oazu prirodnih ljepota, sklada i opuštanja. Postoji mnogo atrakcija na otoku kojima se možemo diviti, a ovdje ćemo spomenuti samo one najvažnije.

Ružičnjaci

Dva su ružičnjaka na Mainau s impresivnom kolekcijom od preko 20.000 ruža (1.200 sorta), čiji će vas ugodan miris i ljepota zadiviti. Talijanski ružičnjak smješten je sa južne strane dvorca, dok se drugi ružičnjak naziva “Promenada divljih i grmolikih ruža” prostire duž južne obale otoka.

Fontana s mediteranskim terasama

Fontana i terase čine savršen ambijent za mediteransko bilje. Tijekom toplijih doba godine mnoge tropske biljke okružuju prostor s fontanom i donose ozračje Mediterana u tom veličanstvenom vrtu, s jedinstvenim pogledom na Bodensko jezero. Od biljaka tu se nalaze Strelitzia, Campsis grandiflora, palme, agave, bugenvile i mnoge druge biljke toplijih krajeva.

Kaskada

Izgrađena od švicarskog granita u stilu renesansnih vrtova, kaskada je okružena crnogoricom i morem cvijeća. U proljeće i ljeto, obilje cvijeća ostavit će vas bez daha. U jesen prekrsne boje drveća čine šarmantan kontrast.

Začinski vrt

Vrt prepun zdravlja posađen je u obliku ogromne spirale. Brojne ljekovite i začinske biljke zasađene su u skladu s njihovom primjenom. Ovdje ćete pronaći biljke za koje se sa sigurnošću zna da liječe razne bolesti i mnoge začinske biljke koje poboljšavaju okus našoj hrani.

Arboretum

Hvale vrijedan Arboretum čini Mainau jedinstvenim iskustvom u svako doba godine. Prošećite, ili odmorite pod krošnjama više od 500 vrsta listopadnih i crnogoričnih stabala.

Mirisni vrt i Kuća leptira

Mirisni vrt i Kuća leptira neprocjenjivo su iskustvo za ljubitelje leptira. 500 četvornih metara površine zasađeno posebno odabranim cvatućim i nektarskim biljem idelano je mjesto leptirima za polaganje jajašca, kao hrana za gusjenice i nektar za leptire. Mirisni vrt smješten je na obronku i sadrži više od 150 različitih mirisnih biljaka. Vrt i staklenik pružiti će vam mnoštvo inspiracije. Zasađeni su uglavnom biljkama iz porodice Compositae i Labiatae. Posebno odabrano grmlje i divlje cvijeće pružaju nektar potreban leptirima. Bilje u vrtu je posađeno po uzgojnim zahtjevima, obliku i boji cvjetova.