Uz malo mašte i kreativnosti sami ukrasite svoj interijer kako u uredskim prostorima, tako i u svom domu. Uz nekoliko slika pokušati ćemo vam u tome pomoći!

Kod uređenja unutrašnjeg prostora poželjno je uskladiti boju vaze ili ukrasne posude s bojom namještaja ili bojom podnih podloga. Isto tako, oblik i veličinu posude odaberite prema veličini prostora, stola, komode i sl., Posuda bi trebala biti dominantna ali ne preupadljiva i djelovati toplo i decentno. Na fotografijama su prilozi sadnje u staklo, keramiku, rustikalne posude i posude nepravilnih i modernih oblika.

Pri odabiru bilja za sadnju u staklene posude biramo jednu do dvije biljke kako bi zadržali eleganciju staklene posude i cvijeća. Za dublje staklene posude kao dekorativni detalj možemo koristiti ukrasne kamenčiće ili pijesak te staviti tanak sloj mahovine kako se kamenčići nebi pomiješali sa zemljom prilikom zalijevanja. Potom stavimo zemlju i posadimo biljke koje smo odabrali.

U keramičke posude možemo saditi 3-4 biljke zajedno čime dobijemo mali vrtić. Pri tome treba voditi računa da biljke koje sadimo zajedno imaju bar približno iste zahtjeve zalijevanja. Ukoliko nemate iskustva u odabiru bilja, pitajte stručnjake.

U rustikalnoj posudi posađena je vrtna biljke naziva Sanseveria koja ne zahtjeva mnogo zalijevanja, pa uz nju treba posaditi biljku sa sličnim zahtjevima na svijetlo i vodu. U bijeloj posudi, biljka Nolina postaje omiljena biljka za sadnju kao soliter budući da ne traži puno brige oko održavanja.

Jedna od najomiljenijih biljka za sadnju je orhideja (phalenopsis). Veoma je atraktivna zbog bogatih cvjetnih grana čija cvatnja može trajati i nekoliko mjeseci uz dobro održavanje. Zbog lijepih pastelnih boja uklapa se u svaki ambijent, te svojom ljepotom pridonosi raskoši vašeg doma i ističe vašu osobnost. Zbog raznovrsnosti biljnih vrsta gotovo je nemoguće izdvojiti karakteristike pojedinih vrsta pa vam savjetujemo da glede lakšeg odabira posjetite neki Vrtni centar, gdje će vam stručni djelatnici pomoći u odabiru i pružiti potrebne savjete o načinu održavanja vašeg bilja.

Fotografije su uslikane u Vrtnom centru MBM, gdje imate mogućnost kupiti izrađene kombinacije u posudama ili samostalno odabrati posude, zemlju i bilje.