Svaki balkon i terasa se uz malo mašte, truda i financija mogu preurediti u intiman cvjetni kutak u kome ćete uživati pijući ranojutarnju kavicu ili čitati dnevne novine.

Oni sretnici čiji stan ima balkon ili terasu često ne znaju kakvu mogućnost imaju za proširenje svog stambenog prostora. Najčešći prigovor zašto se balkon i terasa ne koriste je izloženost pogledima susjeda i s ulice, zbog čega ne pružaju dovoljno intime. Međutim, svaki balkon i terasa se uz malo mašte, truda i financija mogu preurediti u intiman cvjetni kutak u kome ćete uživati pijući ranojutarnju kavicu ili čitati dnevne novine.

Nikome se nije ugodno raskomotiti na balkonu koji ima samo ogradu od željeznih šipki te je izložen tuđim pogledima. Kako bismo dobili intiman prostor, ogradu balkona možemo zatvoriti raznovrsnim prirodnim ili umjetnim materijalima. Od sunca i nepoželjnih pogleda, što je naročito važno kod balkona okrenutih prema jugu, kao i balkona na višim katovima zgrada okrenutih prema zapadu zbog čega su cijelo ljetno poslijepodne izloženi jakom suncu, zaštititi se možemo zgodnim platnenim zavjesama koje se bojom moraju uskladiti s bojom kuće. Ukoliko balkon služi i za odlaganje nekih stvari iz domaćinstva, one neka budu smještene ispod neke zgodne daske u kutu balkonu ili u stari niski ormarić, koji će ujedno poslužiti i kao ugodan kutak za sjedenje stavimo li na njega lijepe jastučiće ispunjene spužvom. Dodate li tome još kakav zgodan mali stolić (može biti i sklopiv) te možda koju sklopivu stolicu ili stolicu od pruća, već ste stvorili dio potrebnog ugođaja za uživanje u sada samo vašem balkonu. Ono što će dati završni i neodoljivi pečat vašem ubuduće omiljenom kutku stana jest cvijeće. Nemojte pretjerivati i prenatrpati ga njime. Ukoliko želite, s vanjske strane balkonske ograde objesite metalne košarice ili držače, na njih postavite cvjetne držače te cvjetne sandučiće s podlošcima. Na dno sandučića stavite šljunak, pa sloj treseta i tek tada sloj kupovne rastresite zemlje. U takve sandučiće najbolje je posaditi jednogodišnje cvatuće biljke, kao što su begonije, petunije, pelargonije, lobelije itd. koje će tijekom kasnog proljeća, ljeta i jeseni krasiti vaš balkon. Na samom balkonu neka bude dovoljno mjesta za vas i još pokoji izabrani cvijet. Na vama je izbor hoće li to biti neka trajnica koja će preko zime stajati na prikladnom mjestu u vašem stanu ili možda neka lijepa jednogodišnja biljka koja će vam praviti društvo i u kojoj ćete moći uživati tijekom toplih dana godine. Prilikom sadnje pripazite da sandučić ili lonac ne bude do samog ruba ispunjen zemljom tako da se prilikom zalijevanja voda ne bi prelijevala preko ruba.

Ukoliko balkon nema nadstrešnicu, tada ćemo cvijeće u sandučićima iznijeti na balkon ili prozor tek u drugoj polovici svibnja kako ga ne bi oštetili kasni proljetni mrazevi. Prvih dana biljke moramo zaštititi i od podnevnog sunca, koje je katkada jako već u svibnju. Ako smo cvijeće posadili u dobru zemlju, onda s dohranjivanjem počinjemo tek u lipnju. Blagom otopinom kombiniranog gnojiva (prema uputstvima na ambalaži – radije stavite malo gnojiva ukoliko niste sigurni u propisanu količinu) zalijevamo biljke određene dane u tjednu.

Biljke u sandučićima ili loncima zalijevamo po potrebi kad je zemlja suha i svjetla. Uvijek zalijevamo odstajalom vodom, a ako je nemamo, mlakom vodom iz vodovoda (mješavina hladne i tople vode) jer hladna voda na biljke ugrijane suncem djeluje kao neugodan udar na koji biljke odgovaraju žućenjem listova i otpadanjem cvjetova.

Ukoliko ste početnik pa vam je teško odlučiti koje od nabrojenih biljaka izabrati za svoj balkon i terasu, možete se prilikom kupovine posavjetovati s vrtlarom koje su biljke manje zahtjevne, otpornije i jeftinije, pa započeti s njima. Uz našu pomoć i savjete i uz vaše osobno iskustvo već iduće godine, a možda već i ove, vaši će balkoni i terase postati prave male cvjetne oaze koje će biti ukras vašeg doma, ali i cijele kuće u kojoj stanujete.