Kategorije
Vrtno bilje

UZGOJITE NOVU RUŽU

Uzgojiti novu ružu relativno je lak postupak, ali upitna je kvaliteta novodobivene sorte. Kakve će biti njene odlike, ovisi o mnogočemu, a najviše o genetskim faktorima. No, ako smo ljubitelji ruža i ne težimo nekoj višoj svrsi, svaka nova vrsta sigurno će nas posebno razveseliti. Uostalom, to je vaša ruža, vaš novitet. Uzgoj nove ruže KRIŽANJEM jednostavan je postupak. Samo prenesete pelud jedne sorte na pelud druge sorte, a potom posijete sjeme. Svaki sjemenjak bit će jedinstven, ali mogućnost da dobijete ružu spektakularnih odlika jako je mala. Kod otkrivanja novih vrsta ruža izuzetnih karakteristika, da ne kažem „pobjednika“, profesionalni uzgajivači često govore o velikome faktoru sreće. Danas kada je tržište svakodnevno preplavljeno novitetima sve boljih i zanimljivijih karakteristika, usuđujem se reći da je to i više od lutrije! Posebna se pozornost poklanja odabiru roditelja. Uzgoji se na stotine tisuća sjemenki, a samo će neka od njih možda pokazati željena ili neočekivano dobra svojstva. No, kod amaterskog uzgoja, ništa od toga ne treba zabrinjavati početnika. Ruže uzgojene kod kuće ne trebaju biti svjetske. Veliko je zadovoljstvo samo u činjenici da imamo vrstu koju smo sami uzgojili, ma koliko god imala mana. Uostalom, ona postoji kod vas i više nigdje drugdje!
1.Odabir roditelja – Za postupak križanja potrebno je odabrati dvije različite sorte ruža koje posjeduju željene karakteristike i za koje mislimo da će stvoriti željeni spoj. „MAJKA“ je biljka koja će poslužiti kao ženska. Oplođuje se da stvori sjeme. „OTAC“ je biljka koja će poslužiti kao muška. Koristi se za osiguravanje peluda za majku. Oprašivanje možemo izvršiti ružama koje uzgajamo u vrtu, ali možemo i određene biljke, namijenjene baš križanju, posaditi u lonce.

2.Oprašivanje – Savršeno doba za oprašivanje je sunčan dan krajem svibnja ili početkom lipnja. Prvo pripremimo biljku majku. Odaberemo napola otvoren cvijet i nježno uklonimo sve latice, pazeći pritom da ne ostavimo komadiće. Tada pincetom uklonimo sve prašnice i naposljetku preko tog emaskuliranog cvijeta navučemo papirnatu vrećicu. Oprašivanje ćemo izvršiti sljedeći dan. S očinske biljke odrežemo poluotvoreni cvijet, uklonimo pažljivo sve latice. Prašnicima dodirnemo njuške tučka majčinske biljke i ponovno stavimo papirnatu vrećicu. Na stabljiku ćemo staviti oznaku s pojedinostima o roditeljima, kao i datumom kad smo oprašivanje izvršili. Biljku majku nastavimo njegovati kao i uobičajeno.

3.Priprema sjemena – Nakon nekoliko tjedana uklanjamo papirnatu vrećicu i omogućavamo biljci stvaranje šipka. Na jesen, kada dozriju, a prije nego što se smežuraju, uklanjamo šipke s biljke. Zakopamo ih u posudu s tresetom i preko zime ostavimo vani. Nije ih potrebno štititi od mraza. Na lončić stavljamo oznaku. U veljači šipke unesemo u kuću i istisnemo sjeme iz njih u posudu s vodom. Sjemenke koje su pale na dno posude su plodne i njih ćemo posijati, a one koje su ostale plutati na površini vode su neplodne i njih uklanjamo. Zatim ćemo sjemenke posijati u kompost i ostaviti biljčice da se ukorijene. Kad se pojave pravi listovi, posadit ćemo ih u teglice.

4.Selekcija novih ruža – Neke od tako uzgojenih biljaka će u svibnju ili lipnju stvoriti cvijet ili dva i to je vrijeme za prvu selekciju. Bacite sve biljke koje vam se čine bezvrijedne, a one koje imaju željene karakteristike i čine vam se obećavajuće, presadite u veće tegle.

Sljedeću selekciju vršite u kolovozu, a biljke koje odlučite zadržati uzgajajte kao ruže u teglama. Ako vam se jedna ili čak sve učine kao kvalitetne i ako ste njihovim odlikama zadovoljni, možete ih sljedeće sezone presaditi u vrt kao biljku s vlastitim korijenom ili je u srpnju cijepiti, okulirati na divlju podlogu. (o ovom smo postupku pisali u prethodnim brojevima).
Puno sreće!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *