Kategorije
Vrtno bilje

Solanum i Ipomoea

U prošla 2 broja pisao sam vam o velikoj suši koja je uništila gotovo svu ljetinu, kako u Dalmaciji tako i u Slavoniji. Krajem rujna stigle su prve oborine koje su za većinu kultura došle prekasno.

Nevjerovatno je sa koliko vode raspolažemo u Hrvatskoj, a naša su polja u 21. stoljeću bez vode! U Kaštelima, gdje imam polje, većina bunara koja su do 35m dubine osušila su se. Svaki drugi dan donosio sam po 400 l vode u kantama da bih sačuvao voćke da se ne posuše. Uspio sam jedva sačuvati mlade sadnice voćaka i maslina, a spasonosna kiša je stigla krajem rujna. Masline su se preporodile. Onako male, jadne, smežurane, jedva žive, počele su bile i opadati, dočekale su dar s neba. Nakon samo nekoliko dana padom druge kiše tako su se lijepo napile i zaoblile,da je nevjerovatno. Grane na stablima su se objesile pod težinom ploda. Upravo ovih dana počela je berba i prerada istih. Cijelo ljeto mirovale su bez vode, a sada su odjednom počele i rasti, kao da je proljeće, što mi baš i nije drago jer dolazi hladni period, a one su davno trebale mirovati.

Sve povrtnice koje su još bile žive tada, također naglo počimaju rasti kao i trava i ostali korov. U 15 dana se sve zazelenilo i od pustinje polje postaje zelena oaza. Nevjerovatno koliko znači jedna obilna kiša naspram zalijevanja i zalijevanja vodom iz vodovoda i takorekoć nikakvih rezultata. Neusporedivo…

Tu su i moje cvjetnice i trajne biljke koje se naglo obnavljaju, rastu i cvatu kao da je sredina proljeća. Tu ima ružmarina, lavande, plumbaga, ruža, sirijskih hibiskusa, jako puno ljetnica, a posebno moram spomenuti solanum rantoneti. Od jadne šugave biljke odjednom se pretvara u prekrasan grm prepun plavo-ljubičastih cvjetova. Kad sam ga već spomenuo, nešto ću vam više napisati o njemu.

SOLANUM  RANTONETI  ili kod nas poznat kao krumpirov grm, raste veoma brzo, za 2-3 godine razvije se kao malo stabalce (ako ga tako režemo) ili učestalije i prirodnije kao grm visine 2-4 m, a obujma i do 4-5 m. Naravno, ovakve gabarite može imati zasađen u zemlji, u priobalju i otocima jer hladnoću i minuse ne podnosi. Prošle zime mi se smrzao i obnovio iz zemlje ponovno. Međutim, tu ima jedna nepoznanica koju ja ne mogu shvatiti; grane koje su bile kao vodilice, glavne grane ili bolje rečeno deblo, ostale su bez kore koja se odvojila nakon smrzavanja. Na tim istim granama bez kore na 2 m visine ponovno se razvila krošnja sa granjem i cvijetovima na istim?!?! Identičan slučaj imao sam  i prije 10-ak godina kada je bila oštra zima, a moj azorski jasmin ostane također bez kore koja smrzne od leda. Interesantno je i to da se kasnije obnovio, rastao, bez obzira što mu je cijela kora na granama smrzla i oljuštila se. Dio grana je obnovio koru ali ne u potpunosti.

Solanum rantoneti raste vrlo brzo, kao što sam napisao prije, tako da ga treba zaista dosta pincirati (zakidati vrhove) da bi dobili grmastu biljku. Kada ga kupite, ako je uvozna biljka, tretiran je retardatima da bude malen i grmast, prepun cvijeta. Trebati će mu otprilike 2 godine da bi počeo normalno rasti. Ako ste ga kupili kod naših proizvođača, odmah će rasti rapidno jer nisu korištena sredstva za sprječavanje rasta. Režemo ga uvijek po malo i u toku vegetacije da bi ga oblikovali po želji. U toplim prijedjelima cvate non-stop preko cijele godine, pogotovo biljke stare preko tri godine. Debele jake mladice (vodenjaci) uvijek prikraćujte da bi potakli što veću granatost. Obožava sunčane pozicije. Ako je u loncu, obavezno, ako je moguće, lonac zaklonite od izravnog sunca da mu žilni sistem ne gori. Vrlo lako se razmnožava zelenim i zrelim reznicama u svako doba godine. Postoji u ljubičasto-plavoj i bijeloj boji cvijeta.

Još jedna biljka koja je podivljala otkako je pala kiša je IPOMOEA, također ljubičasto-plava biljka penjačica, odnosno trajni slak koji nema sjemena. Njegove grančice mogu doseći i do 15m visine. Ukoliko se nađe na zemlji vrlo lako se zakorjenjuje i hvata za tlo, jer ispod svakog pazuha lista ima izboje korjenčića, te zato i tako rapidno raste, budući da u tom slučaju biljka ne ovisi o glavnom korijenu. Na taj način ga se vrlo jednostavno može razmnožiti.

Cvatnja mu je obilata a cvjetovi traju do kasnog popodneva, pa čak i do noći. Sada, u ovome periodu, cvjetovi ostaju na biljci i sutradan, ali promijene boju, ne budu onako intenzivno ljubičasti, malo blijeđi… Vrlo rado ću vam ga preporučiti, ali zapamtite da ga treba obuzdavati jer kada bi ga prepustili sebi samome prekrio bi vam cijeli vrt, puzajući po tlu…

Srdačan pozdrav i sve vam cvalo…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *