Kategorije
Vrtno bilje

Proljetni uzgoj jednoljetnica na otvorenom

Jednoljetnice su skupina biljnih vrsta koje u jednoj vegetacijskoj sezoni niču, dosegnu puni rast, cvatu, stvaraju plod i s pojavom prvih mrazeva završavaju svoj životni vijek. Većina biljnih vrsta koje u našim klimatskim uvjetima uzgajaju kao jednoljetnice, potječu sa Sredozemlja, južne Afrike, Australije i Sjevene i Južne Amerike gdje su, zahvaljujući odgovarajućoj klimi, trajnice. Od jednoljetnica, u našim klimatskim uvjetima za uzgoj su vrlo popularne begonije (Begonia semperflorens), petunije (Petunia hybrida), vatrena kadulja (Salvia splendens), kadifice (Tagetes), pelargonija (Pelargonium) te brojne druge vrste. Tajna popularnosti jednoljetnica krije se u tome što su skromnih zahtjeva, vole sunčana staništa i obilje vode te bogato cvatu tijekom ljetnih mjeseci, a budući da ne prezimljavaju svake sezone možemo mijenjati vrstu, a time i unositi promjene u vrt. One bolje od bilo koje druge skupine cvijeća obogaćuju vrt bojama. Osim toga, jednoljetnice imaju široku primjenu, mogu se saditi na gredice različitih oblika, kamenjare, ukrasne posude, ali i koristiti kao rezano cvijeće.

Jednoljetnice se prema vremenu uzgoja dijele u tri skupine. Prve dvije skupine obuhvaćaju vrste koje se siju u zaštićenom prostoru tijekom zimskih mjeseci, a na otvoreno se sade kao dobro razvijene sadnice tijekom travnja i svibnja, kada malo zatopli i prođe opasnost od proljetnih mrazeva. U ove skupine spadaju popularne vrste, poput begonija, petunija, kadifica, ukrasnih kopriva i brojnih drugih. Međutim, u treću skupinu jednoljetnica spadaju otpornije vrste koje se mogu uzgajati izravnom sjetvom na otvorenom od kraja ožujka do svibnja.

Izravnom sjetvom omogućava se kontinuirani rast jer nema presađivanja i biljka ostaje na istom mjestu, te je sam uzgoj nešto brži. Ipak, ova metoda ima i nekoliko nedostataka koji se odnose na gubitak sjemena zbog vremenskih neprilika ili ptica te na nejednoliko nicanje sjemena. Također treba napomenuti da se ovakvim načinom uzgoja postiže kasnija cvatnja. Naime, većina vrsta pogodnih za izravnu sjetvu sa cvatnjom počinju u lipnju te cvatu sve do rujna i listopada, odnosno prvih mrazeva. Međutim, pažljivim planiranjem i kombiniranjem vrsta ranije cvatnje s onima koje cvatu kasnije možemo produžiti vrijeme atraktivnosti naše gredice i vrta.

Prije sjetve potrebno je odabrati prostor za gredicu i pripremiti tlo. Budući da u zbijenom tlu sjeme teško niče, tlo je potrebno površinski prekopati kako bi se prozračilo te ga očistiti od korova. Gnojidba organskim gnojivom preporučljiva je prije sjetve. Od organskih gnojiva prikladan je kompost, ali nikako svježi stajski gnoj! Nakon pripreme tla i gnojidbe može započeti sjetva. Prije same sjetve bitno je pažljivo odrediti raspored biljaka čime se postiže vizualna zanimljivost i sklad boja. Također, važno je obratiti pažnju na konačnu visinu biljke. Pravilo je da se patuljaste, niske biljke sade uz rub gredice, a one višeg rasta dublje u pozadinu. Na taj način svaka biljka dolazi do izražaja. Radi ravnomjernije sjetve preporučljivo je sitno sjeme pomiješati s pijeskom. Posijanu površinu možemo prekriti agrotekstilom koji će akumuliranjem topline doprinjeti bržem klijanju i nicanju sjemena, ali i poslužiti kao izvrsna zaštita od ptica. Uz povoljne temperature zraka i vlagu sjeme će brzo niknuti. Kada su iznikle biljčice još malene, s nekoliko pravih listova, važno im je dati dovoljno prostora za rast. Iz tog razloga treba prorijediti gusti nasad i ostaviti samo najjače biljčice. Prorjeđivanje se može obaviti i škarama kako ne bi došlo do čupanja krhkog korijena mladih biljka koje želimo ostaviti na gredici. Njega jednoljetnica tijekom rasta obuhvaća zalijevanje, plijevljenje korova te povremenu prihranu za bogatiju cvatnju.

U nastavku donosimo popis biljnih vrsta pogodnih za uzgoj izravnom sjetvom. Navedene vrste siju se od kraja ožujka do svibnja na otvoreno te cvatu tijekom ljetnih mjeseci, sve do prvih mrazeva. U popisu je navedena visina svake vrste i boja cvatova kako bi planiranje gredice bilo jednostavnije. Ove su jednogodišnje vrste raznolike te mogu pronaći mjesto u svakom tipu vrtu, a uz maštovito planiranje mogu se kombinirati s trajnicama, ali i s grmovima na mješovitim gredicama.

 • Vrtni mak (Papaver), visina: 30-60 cm, vrijeme cvatnje: svibanj-kolovoz, boja cvata: crvena, ružičasta
 • Sniježak (Iberis), visina: 20-45 cm, vrijeme cvatnje: svibanj-rujan, boja cvata: bijela, ružičasta, crvena
 • Sadarka (Gypsophila), visina: 30-45 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: bijela, ružičasta, grimizna
 • Rušeljka (Alyssum), visina: 10-15 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: bijela, ljubičasta
 • Jagodnjak (Bartonia), visina: 45 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: žuta
 • Ešolcija (Escholtzia), visina: 30 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: žuta, narančasta
 • Godecija (Godetia), visina: 25-60 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: ružičasta
 • Kokotić (Delphinium), visina: 30-120 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: plava, ljubičasta, ružičasta
 • Nemezija (Nemesia), visina: 20-45 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: crvena, žuta
 • Nemofila (Nemophila), visina: 15 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-rujan, boja cvata: plava
 • Dimorfoteka (Dimorphotheca), visina: 30 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-listopad, boja cvata: žuta, bijela, narančasta
 • Dragoljub (Tropaeolum), visina: 30-180 cm, vrijeme cvatnje: lipanj-listopad, boja cvata: žuti, crveni, narančasti
 • Crnjika (Nigella), visina: 20-45 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: plava, ljubičasta, ružičasta
 • Ivančica (Chrysanthemum), visina: 45-60 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: ružičasta, žuta
 • Djevojačko oko (Coreopsis), visina: 30-60 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: žuta, crvena, grimizna
 • Suncokret (Helianthus), visina: 60-300 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: žuta, crvena
 • Sljez (Hibiscus), visina: 60 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: bijela
 • Lavatera (Lavatera), visina: 60-120 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: ružičasta, bijela
 • Akrolinijum (Acrolinium), visina: 40 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: crvena, ružičasta, bijela
 • Rezeda (Reseda), visina: 30 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-rujan, boja cvata: žuta, ružičasta, crvena
 • Udovičica (Scabiosa), visina: 40-90 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-listopad, boja cvata: ružičasta
 • Malovica (Malope), visina: 90 cm, vrijeme cvatnje: srpanj-listopad, boja cvata: bijela, ružičasta, grimizna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *