Kategorije
Vrtno bilje

Proljetni poslovi u ružičnjaku

Zima je iza nas i svi jedva čekamo primiti se posla oko naših ružica kako bismo bili sigurni da će nas u svibnju opet veseliti cvatnjom, bujnim rastom i mirisom. Možda i bolje od prošlih godina jer svake godine naučimo nešto novo!

Krajem veljače počinjemo s radovima oko ruža da bismo ih definitivno priveli kraju sredinom ožujka. Čim se temperature ustale, odgrnemo humak kojim smo svaki pojedini grm ruže zaštitili od smrzavanja (nadamo da ste ujesen svoje ljubimice prihranili stajskim gnojem i zagrnuli kako biste ih zaštitili od zime). Lišće koje nije otpalo ujesen niti tijekom zime, mehanički uklonimo s biljke, a potom i sa zemlje. Lišće odbacujemo na kompost ili ga spalimo. U veljači možemo početi s orezivanjem ruža penjačica jer su one najmanje osjetljive na moguće oscilacije temperature. Ako temperature nisu niže od -4 stupnja, uklonimo zaštitu s ruža stablašica. Ostale vrste ruža ne orezujemo do sredine ožujka. No to ne znači da nemamo što raditi. Ako niste prije niskih temperatura obavili zimsko prskanje, sada je krajnji rok da to učinite. Također, ako planirate proljetnu sadnju ruža, sada je krajnji rok da priredite tlo za sadnju i krenete na posao!

Najvažniji proljetni radovi su:

  1. zimsko prskanje (ako nije već obavljeno);
  2. orezivanje ruža i
  3. prihrana.

ZIMSKO PRSKANJE RUŽA

Podsjetimo, zimsko prskanje obavlja se crvenim mineralnim uljem, a u svrhu uništavanja eventualno prisutnih štetnika i bolesti, kao i radi preventive istih. Crveno ulje ima najširi spektar djelovanja pa preporučamo da baš njega koristite. Biljke se bogato okupaju crvenim uljem u omjeru 3 dcl ulja/10 litara vode. Isti omjer koristi se i za prskanje voćaka. Najvažnije je prskanje obaviti kada je temperatura zraka minimalno +4 stupnja ili viša. Ako je temperatura niža, neće se stvoriti film oko biljke, nego će popucati i ulje neće biti djelotvorno.

Ako su izbojci na biljkama veći od 2 – 3 mm ili se već naziru listići, prskanje crvenim uljem ne dolazi u obzir! No, u ovoj fazi vegetacije možete poprskati ruže nekim od bakrenih preparata (npr. bakreni Dithane ili Antracol) te ih na taj način zaštiti od gljivičnih oboljenja do svibnja.

Napominjem, kao i uvijek, nikada ne prskajte samo ruže, nego i ukrasno grmlje koje imate posađeno u vrtu ili kao živu ogradu, bez obzira nalazi li se u blizini ruža (pogotovo čemprese, tuje, lovor višnje i sl.)

PROLJETNO OREZIVANJE RUŽA

Iako svake sezone u proljeće naglašavamo koliko je bitno pravilno orezati ruže, ponovit ćemo ukratko opet na što treba obratiti pažnju!

Najvažnija stvar je ne žaliti biljku! Većina ljubitelja žali orezati biljku jer kad u proljeće pogledaju u ruže, one na vrhu bogato i obilno tjeraju mladice. No, sve to što vidite na vrhu grma vaše ruže su nekvalitetni i jalovi vrhovi, mladice koje su potjerale potencirane zaostalim, prošlogodišnjim sokovima biljke i kao takve nam samo smetaju!

Orezivanje čajevki, floribunda i mini ruža – uvijek savjetujemo strankama da čučnu kraj ruže i obrate pažnju na spavajuća oka, a ona se nalaze na dnu grana (izgleda kao crtica iz koje viri točkica ili pup) i iz njih ćemo dobiti kvalitetne grane! Na svakoj grani ostavimo 3 – 4 takva izbojka. Naravno, na svakom grmu ostavimo maksimalno 4 glatke grane s kvalitetnim izbojcima, tj. mlađe grane, a sve koje su debele, račvaju se i nalaze se u sredini grma uklanjamo.

Orezivanje grmolikih ruža i engleskih ruža – uklanjamo stare i nekvalitetne grane, a grane koje ostavljamo kratimo po vlastitoj želji (ovisno o tome koliku visinu grma želimo). Naš savjet je da skratite do visine koljena. Eventualno niže, ali samo ako su oštećenja na biljci jača.

Orezivanje ruža penjačica i pokrivačica tla – prve 3 godine samo orezujemo požutjele vrhove grana, a nakon toga biljke oslobađamo starih grana, ostavljajući mlade, glatke i kvalitetne. Grane kratimo po želji, dakle samo ako su prerasle željenu visinu, tj. dužinu.

Ruže stablašice okrugle forme – na vrh stabla ovih princeza cijepljene su ruže čajevke ili floribunde ili mini ruže pa orezujemo isto kao i te sorte ruža posađene u zemlji.

Ruže stablašice pendulaste forme – na vrh stabla cijepljene su ili ruže penjačice ili pokrivačice tla koje svojim dugačkim granama stvaraju oblik pendule. Dakle, samo čistimo krošnju od starih grana, a dužinu grana skoro ne diramo. Eventualno skratimo vrhove ili, ako nam se grane vuku po podu, skratimo radi ljepše forme. Neke pendule možemo formirati u oblik kišobrana, ali svakako pazimo da grane ne skratimo previše.

Za orezivanje uvijek koristite kvalitetne oštre škare ili, ako su grane deblje ili starije (ako ste ih zanemarili), režite pilom. Kod hladnijih zima može se dogoditi da su štete na grmovima veće pa kad orežete grane presjek nije bijele nego žućkaste boje. Tada slobodno i niže režite, sve do bijelog presjeka. Ruža će potjerati zdrave i čvrste izbojke i puno mladih grana iz cijepa. Koliko god vam to strašno izgledalo, poslušajte nas i pričekajte svibanj. Bit ćete ugodno iznenađeni. Također, imate li stare i zanemarene ruže u vrtu ili ste tek sad pročitali o pravilnoj rezidbi, ne libite se otpiliti staro deblo skroz do zemlje. Ruža će se pomladiti i iz cijepa istjerati mlade grane i uveseljavati vas još puno godina. Ako to ne učinite i ostavite staro, izmučeno deblo, na vrhu će tjerati jadni i loši izdanci sa sve nekvalitetnijim cvjetovima. To je pojava kada stranke kažu da ruža podivlja, kada ostane sama „šišmarija“ od grma, ali to je posljedica isključivo nekvalitetnog orezivanja!

PROLJETNA PRIHRANA (GNOJENJE)

Ako ste prije zime pognojili ruže odstajalim stajskim gnojivom, napravili ste najbolju moguću stvar! Biljka je mirovala, gnoj se polako otapao i hranio korijeni sustav, a kad ruža krene u vegetaciju, rezultati će biti itekako vidljivi.
No, osim prirodnog gnoja, za što ljepšu cvatnju i brži porast biljaka, preporuča se u proljeće kada krene vegetacija pomoći ružama s nekim od mineralnih pripravaka.

NE ZABORAVITE: umjetnim (mineralnim) gnojivom prihranjujemo samo ruže koje rastu minimalno godinu dana u vrtu i starije! NE SMIJU se prihranjivati ruže posađene jesenas ili pak one koje ćete tek u proljeće posaditi! Nakon što smo ruže orezali, granje iz vrta uklonili, počupali eventualni korov oko grmova, krećemo s prihranom. Na tržištu postoji jako puno preparata, od onih koji su baš deklarirani za prihranu ruža do onih koji su općenito dobri za sve cvatuće biljke. Ne morate se opterećivati koje ćete mineralno gnojivo kupiti. Važno je da pogodite omjer mikroelemenata koji su ružama potrebni.

Omjer najvažnijih elemenata idealan za ruže je: N – P – K 7 – 14 – 21 ili 10 – 20 – 30.

Ako su vaše ruže prošle godine slabije rasle ili imale žućkasto lišće (a nisu obolijevale od bolesti ili bile bez dovoljne količine vode), to može biti znak pomanjkanja dušika u tlu pa uz gore navedenu prihranu, dodajte i KAN ili neko drugo gnojivo s više dušika.

Računajte da svakoj biljci zasipate 1 šaku (škrtu šaku, ne pretjerujte!) mineralnog gnojiva, i to 10 cm udaljeno od biljke. Gnoj obavezno ukopajte u tlo, oko 10 cm duboko. Mineralna gnojiva brzo su hlapiva i moraju se ukopati. Inače neće biti koristi. Ako dodajete KAN, nasipajte ga istovremeno-istu količinu kao NPK gnojiva i sve skupa ukopajte u zemlju. Ako se ne sprema kiša, dobro je nakon gnojenja zaliti ruže. Kod prihrane ruža mineralnim gnojivima općenito vrijedi pravilo: manje je više. Ne pretjerujte s količinom gnojiva jer možete napraviti samo štetu, nikako dobru stvar.

Jako je važno kod ruža posađenih u tegle voditi računa kod prihrane da ne pretjeramo s količinom, kao i da nakon prihrane redovito zalijevamo ružu. Mineralno gnojivo je brzo topivo i kod ruža posađenih u zemlju. Eventualni višak lako će oteći u dublje slojeve tla, što kod biljke posađene u teglu nije slučaj, pogotovo ako imate ruže posađene u keramičke tegle. One su odlične jer zadržavaju vlagu, ali zato zadržavaju i preveliku količinu gnoja. Bolje stavite manje gnoja nego previše da ne spalite

Ako vam se ružičnjak nalazi na terenu gdje se zemlja zakiselila, ili se to dogodilo zbog dugogodišnjeg gnojenja ili nekog drugog razloga, morate neutralizirati ph zemlje. Kiselost zemlje vidjet ćete tako što će vam ruže zaostajati u rastu, javljat će se mahovina, itd. Ruža voli neutralan ph tla i to joj moramo osigurati. Najbolje je uz mineralno NPK gnojivo, dodati i kalcijev sulfat. Na takvom će terenu i gnojenje pokazati bolje rezultate i ruže će biti ljepše. Kad smo kod kiselosti, opet napominjem da bi ljubitelji ruža prilikom malčiranja morali obratiti pozornost da ne koriste kore za malčiranje od crnogorice koje bi mogle zakiseliti tlo i time naštetiti ružama!

Osim navedenih načina prihrane, za ljepši rast, bolje zdravlje i bogatiju cvatnju, preporuča se tijekom vegetacije ruže prihranjivati i folijarnim gnojivom (preko lista). Obavlja se u doba bogate vegetacije i cvatnje, od sredine svibnja pa sve do listopada, svakih 14 dana. Većina sredstava za zaštitu ruža od bolesti i štetnika mogu se miješati s folijarnim gnojivom pa se preporuča koristiti baš takav miks, kojim biljku štitimo od oboljenja, a usput i prihranjujemo.

PRIPREMA TLA ZA NOVI RUŽIČNJAK

Priprema tla ovisi o tome kakvo je tlo na kojem smo nakanili zasaditi ružičnjak. Ako je u pitanju veća površina ilovastog tla, i ako imate mogućnosti, najbolje bi bilo zemlju razrahliti tresetom (naravno, ph neutralnim) koji se frezom pomiješa sa zemljom. Tako ćete dobiti rahliju strukturu, a i kvalitetniji sastav tla.

Ako se radi o površini na kojoj su ruže već rasle, zemlju treba bogato nahraniti. Najbolje je to učiniti kvalitetnim kompostom i duboko prekopati ili još bolje, također frezom, obogatiti odstajalim stajskim gnojivom („EKOGNOJID“).

Ako ste navezli kvalitetnu zemlju, tada ju samo prekopajte i teren je spreman za sadnju.

Važno je kod nasada novog ružičnjaka dobro isplanirati što želite i savjetovati se sa stručnjacima da daljnjih puno godina uživate u učinjenom. Ruža je biljka koja uz pravilnu njegu i održavanje može biti krasna do 40 godina, nekad i duže, pa računajte s time.

Dobro se raspitajte o visini, habitusu, načinu cvatnje pojedinih sorti, kao i o razmaku kod sadnje,kako biste mogli uskladiti želje i mogućnosti. Ne zaboravite da su ruže kraljice i da će vas uz malo truda itekako uveseljavati, a izbor sorti je toliko raznolik da će sigurno svaki različiti ukus naći nešto baš za sebe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *