Malo je jednogodišnjih cvjetnica koje vole sjenu, zato je ova biljka najčešći ukras sjenovitog vrta ljeti. Impatiens (Vodenika), poznata i pod nazivom ‘lijepi dečko’, pripada porodici Balzaminaceae. Njeno prirodno stanište su tropska područja Afrike i Azije gdje dolazi kao jednogodišnja vrsta ili kao trajnica. Na zeljastoj stabljici dolaze zeleni listovi nazubljeni na rubovima. Ovisno o vrsti, boja listova varira od svijetlije zelene ka tamnijoj. Na vrhu stabljike dolaze cvijetovi, građeni na bazi broja pet. Mogu biti jednostruki, sastavljeni od pet latica ili dupli. Cvijet dolazi u najrazličitijim bojama od bijele, ružičastocrvene, do plave. Kod nas se uzgajaju tri vrste iz ovog roda. Impatiens balsamina, Impatiens walleriana, Impatiens x hybrida poznatija kao New Guinea Impatiens.

Impatiens balsamina – vrsta je koja je bila omiljena u viktorijanskim vrtovima. Visina joj doseže i 60 cm. Odlikuje se duplim cvijetovima. Razmnožava se sjemenom.

Impatiens walleriana – naraste 20-30 cm visoko. Cvjetovi su joj jednostruki. Razmnožiti se može sjemenom. Sije se koncem veljače ili početkom ožujka, kako bi stasala za sadnju na otvorenom, kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova. Na dobro navlaženo tlo položite sjemenke i prekrite ih vermikulitom. Posudu u koju ste posijali sjeme prekrijte staklom ili prozirnom plastikom kako biste zadržali vlagu. Držite ih na temperaturi od oko 25°C, na svijetlom mjestu zaštićenom od direktnog sunca. Kada biljke razviju prva dva prava lista, prepikirajte ih u lončanice promjera 8 cm. Biljke sadite na otvoreno tek kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova.

Impatiens x hybrida (New Guinea Impatiens) – iako je tek nedavno stekla popularnost, ova vrsta nastala je križanjem još davne 1970. g. Za križanje je poslužila vrsta Impatiens Hawkeri, donesena s Nove Gvineje. Razlikuje se od ostalih vrsta po boji lišća i promjeru cvijeta koji je oko 5 cm. Pošto je križanac, razmnožava se vegetativno.

Savjeti

Vodenika voli vlažno, sjenovito, humusom bogato tlo. Osjetljiva je na nedostatak vlage pa nestašica može uzrokovati opadanje listova i cvjetnih pupova. Na njima se od štetnika često pojavljuju lisne uši i crveni pauk pa za zaštitu možete  primijeniti neko od sredstava kao i za druge jednogodišnje cvjetnice. Osim za uređenje vrtnih gredica i gredica na javnim površinama, vodenika se koristi i kao biljka za prozorske sandučiće.