Kategorije
Vrtno bilje

Gazania (Gazanija)

Gazania (Gazanija) ima cvjetove nalik ivančicama i spada u porodicu – Asteraceae/Compositae

Gazanija je endemična biljka suptropske i tropske Južne Afrike, što znači da samoniklo raste samo u tom području, i to od niskih pješčanih ravnica sve do visokih planinskih livada. Ovaj rod sadrži oko 16 vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje biljke. Danas se uglavnom uzgajaju različiti hibridi ovih biljaka. Tipični, ivančicama nalik cvjetovi su promjera od oko 10 cm i obično imaju tamniji krug oko središnjeg dijela cvijeta. Neki tipovi mogu imati i uzdužne pruge po laticama. Boja cvjetova varira od bijele, krem, žute, zlatnožute, narančaste do vrlo tamnocrvene, blijedo do tamno ljubičaste. Također su moguće i razne varijacije ovih boja. Cvjetovi stoje na cvjetnim stapkama visine do 25 cm i zatvaraju se za tmurnih i oblačnih dana i predvečer. Zato nisu pogodni kao rezano cvijeće. Listovi su im prizemni, izduženi, ponekad resasto ili šiljasto urezani, cjelovitog ili nazubljenog ruba i često prekriveni sivim prstenastim dlačicama. Preko noći listovi se uzdignu prema gore. Gazanija je u svom prirodnom staništu trajnica koja može cvasti više godina, dok se kod nas najčešće uzgaja kao jednoljetnica jer nije otporna na niske zimske temperature. Samo u toplijim krajevima, gdje se zimi temperatura ne spušta ispod 0°C i gdje nema previše vlage zimi, neke vrste gazanija mogu se uzgajati i više godina za redom. Upotrebljavamo ih za sadnju na osunčanim vrtnim gredicama, cvjetnim loncima i terasama, a sjena im odgovara samo u kasnim popodnevnim satima. Kako bi se uzgojila zdrava cvatuća biljka potrebna je temperatura od 24°C. Najniža noćna temperatura ne smije biti ispod 10°C. Zdrave odrasle biljke će cvasti na gotovo svakoj temperaturi iznad 10°C. Direktna sunčeva svjetlost je potreba za ove biljke, jer manje svjetlosti znači slabiju cvatnju i slabije biljke koje su više osjetljive na štetnike i bolesti. Da bi se cvjetovi preko dana otvorili, potrebno im je jako puno svjetlosti. Preko ljeta biljke treba dobro zaliti i ostaviti da se zemlja dobro posuši prije ponovnog zalijevanja. Dobro uzgojene odrasle biljke obično su prilično otporne na sušu. Biljke je najbolje posaditi u laganu, pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Prihranjivanje tekućim gnojivom za cvatuće biljke svaka dva tjedna, kao i uklanjanje ocvalih cvjetova, znatno će produžiti period cvatnje i povećati broj cvjetova koji će procvasti na biljci.

Razmnožavanje

Sjeme gazanija sije se krajem zime ili početkom proljeća u mješavinu treseta i pijeska, gdje će sjeme pri temperaturi od 20°C proklijati u periodu od dva tjedna. Dalje se uzgajaju u uvjetima staklenika pri optimalnoj temperaturi od 24°C, kako bi dobili što bolje razvijene i zdrave biljke. Odrasle biljke mogu se razmnožiti bazalnim reznicama ili dijeljenjem busena u kasno ljeto ili u ranu jesen. Tako razmnožene biljke prezimljavaju u stakleniku.

Nametnici i bolesti

Biljke treba redovno kontrolirati kako bi se na vrijeme uočila pojava štetnika kao što su biljne uši, trips ili pauci te primijeniti odgovarajući insekticid. Od biljnih bolesti može se pojaviti siva plijesan, trulež donjeg dijela stabljike ili korijena kao i pjegavost listova (naročito pri uzgoju u staklenicima i pri prevelikoj vlažnosti supstrata u kojem biljke rastu). Inače je ova biljka dosta otporna kada se uzgaja na otvorenom pa se može preporučiti za sadnju i početnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *