Kategorije
Vrtno bilje

Biljne vrste dekorativnih listova

Cvatuće vrste pažnju plijene oblikom, veličinom ili bojom cvjetova te najčešće atraktivno djeluju samo u trenutku cvatnje. Međutim, osim cvjetova dekorativni mogu biti i listovi. Biljne vrste koje se uzgajaju radi listova atraktivne su tijekom cijele godine te se odlično nadopunjuju sa cvjetnicama naglašavajući njihovu ljepotu. Biljne vrste navedene i opisane u ovom članku prikladne su za svaki vrt jer imaju široku primjenu. Mogu se uzgajati na gredicama u kombinaciji s drugim vrstama,  ili na malim površinama u ukrasnim posudama, a pojedine biljne vrste mogu se saditi pojedinačno kao samostalni element u vrtu.

Peteljkasto smilje (Helichrysum petiolare) puzajuća je trajnica koja se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja vrsta zbog osjetljivosti na mraz. Prikladna je za uzgoj u posudama na otvorenom, ali onda kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Dekorativna vrijednost ove vrste su ovalni, srebrnkasto-zeleni listovi. Kultivar „Limelight“ ima žućkasto-zelene listove. Radi svoje visine od samo 30 cm i dekorativnih listova lako se može kombinirati s raznim cvatućim vrstama.

Ukrasna kopriva (Coleus) zeljasta je vrsta koja se prvenstveno uzgaja radi jarko obojenih listova. Na tržištu se nude kultivari sa crvenožutim, zelenožutim, crvenosmeđim listovima itd., te kultivari glatkih ili nazubljenih rubova listova. Prikladna je za uzgoj u ukrasnim posudama ili gredicama. U našim krajevima ova se vrsta uzgaja kao jednogodišnja vrsta, a uzgoj na otvorenom počinje kada prođe opasnost od mrazeva.

Bijelopustenasti staračac (Senecio cineraria) u našim se krajevima uzgaja kao jednogodišnja kultura te se vrlo često kombinira s ostalim jednoljetnicama, poput vatrene kadulje (Salvia splendens). Ovu vrstu prepoznatljivom čine izrazito srebrnkasti, gotovo bijeli duboko urezani listovi. Budući da su glavna dekorativna vrijednost listovi, preporučljivo je otkidati cvjetne pupove čim se pojave.

Hosta ili funkija (Hosta) vrlo je popularna trajnica prikladna za uzgoj u posudama ili na polusjenovitim gredicama. Ovu vrstu krase srcoliki listovi izražene nervature koja se uspješno kombinira s drugim vrstama ili se uzgaja samostalno. Uglavnom se uzgaja radi listova, ali hosta ima i dekorativne cvatove. Od srpnja do rujna pojavljuju se bijeli ili blijedoružićasti grozdasti cvatovi nenametljiva mirisa koji prerastaju visinu biljke. Na tržištu postoje brojni kultivari različitih nijansi zelenih i žutih listova. Veliki problem kod uzgoja hosti su puževi koji mogu biljke potpuno uništiti.

Kurika (Euonymus fortunei) vazdazeleni je grm. Ovisno o kultivaru, može biti uspravnog ili polegnutog rasta. Osim samog izgleda biljke, dekorativi su i ovalni listovi u različitim nijansama zelene, žute i crvene boje. Popularni kultivar „Emerald`n`Gold“ polegnutog je rasta stoga je prikladan kao pokrivač tla. Ova vrsta voli sunčane položaje, a prikladna je za uzgoj u ukrasnim posudama ili na gredicama.

Juka (Yucca filamentosa) je biljna vrsta zanimljiva izgleda te se upravo iz tog razloga često sadi samostalno. Naime, ova vrsta nema dugačku stabljiku već oblikuje rozetu tankih uspravnih listova. Kultivar „Bright Edge“ ima listove obrubljene širokom žutom prugom. Osim listova, ovu vrstu krase i  zvonasti bijeli cvjetovi koji se pojavljuju u kolovozu.

Aukuba (Aucuba japonica var. „Variegata“) vazdazeleni je grm atraktivan tijekom cijele sezone. Atraktivnosti doprinose dugi kožasti listovi prekriveni žućkastim mrljama. Ova vrsta vrlo je jednostavna za uzgoj, a može se čak uzgajati i u posudama jer se lako oblikuje. Jednako dobro podnosi otvorene sunčane kao i sjenovite položaje te niske temperature. Kod ove vrste treba naglasiti da postoje muške i ženske biljke što znači da se plodovi – crvene bobice, javljaju u jesenskim mjesecima samo na ženskim biljkama.

Božikovina (Ilex aquifolium) vrlo je popularan vazdazeleni grm dekorativnih listova i plodova. Jednako kao i kod aukube, razlikujemo muške i ženske biljke. Ženske biljke nose crvene bobice koje ostaju na granama cijelu zimu. Božikovina ima kožaste, po rubu  nazubljene listove. Na tržištu se mogu pronaći brojni kultivari božikovine šarenih listova u različitim nijansama žute, srebrne i zelene boje. Neki od kultivara su „Variegata“, „Argenteomarginata“, „Ferox Variegata“. Božikovina ima široku primjenu. Pogodna je za sadnju pojedinačno ili u skupinama te kao živica, ali može se uzgajati i u ukrasnim posudama oblikovana kao stabalce.

Dlanastolisni javor (Acer palmatum) listopadno je stabalce duboko urezanih dlanasto sastavljenih listova. Ova vrsta dekorativna je zbog listova, ali i samog izgleda stabla. Može se saditi pojedinačno ili u skupinama.  Kultivar „Atropurpureum“ ima tamne crvene listove, dok je kultivar „Gamet“ visine do 2 metra s prepoznatljivim ljubičastocrvenim listovima. Kultivari niskog rasta pogodni su za uzgoj u ukrasnim posudama.

Japanska aralija (Fatsia japonica) dugovječni je vazdazeleni grm sporog rasta. Ovu vrstu karakteriziraju krupni, kožasti listovi dlanastog oblika. Kultivar „Variegata“ odlikuje se listovima žućkastog obruba. U jesenskim mjesecima pojavljuju se kuglasti cvatovi. Ova vrsta vrlo je jednostavna za uzgoj te nema nekih posebnih zahtjeva prema tlu. Najbolje joj odgovaraju polusjenoviti položaji. Vrlo efektno djeluje u ukrasnim posudama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *