Kategorije
Vrtlarski savjeti

Tipovi tla – testirajte zemlju u svom vrtu

Najvažniji razlog testiranja zemlje iz vašega vrta je upoznavanje tipa zemlje te poznavanje njezine pH vrijednosti, tj. njezine kiselosti ili lužnatosti prije nego što kupimo biljke koje ćemo u vrtu posaditi. Naime, dosta biljaka ima određene potrebe s obzirom na sastav i pH vrijednost tla.

Od čega se sastoji zemlja?

Glavni sastojak zemlje sastoji se od smjese organskih tvari, kamenih i mineralnih dijelova. Naravno, tu su još i zrak, voda i nutrijenti u zemlji koji rastuće biljke oslobađaju iz zemlje, upijaju pomoću korijena i upotrebljavaju za rast, stvaranje cvjetova i listova. Relativne proporcije svega nabrojenog zajedno s pH faktorom određuje tip zemlje, tj. tla.

Šest tipova tla

Ilovasto tlo – često viđeno kao temeljno tlo za uzgoj biljaka jer većina biljaka dobro raste u njemu. Tlo je smeđe, rastresite strukture, lagano i lako za okopavanje i prirodno bogato nutrijentima. Rijetko zadržava previše vlage tijekom zime ili se previše isuši tijekom ljeta i dobro je za uzgoj velikog broja biljaka.

Krednjačko ili vapnenasto tlo – vrlo je plitko, puno gruda bijele krede ili kamenja i vrlo je dobro drenirano, odnosno lako propušta vodu. To znači da će tijekom ljeta ovaj tip zemlje biti vrlo suh i biljkama će biti potrebno puno više navodnjavanja i prihranjivanja nego na drugim tlima. Krednjačka zemlja je uvijek lužnata što ograničava broj biljaka koje mogu rasti na njoj. Obrađivanje takve zemlje također je problem zbog velike količine kamenja i komadića vapnenca.

Glinasto tlo – vrlo je ljepljivo za rukovanje i vrlo lako ga možete rukama oblikovati u kuglu. Prirodno je bogato nutrijentima pa će biljke koje vole takve uvjete tla vrlo dobro na njemu uspijevati. Ipak tu postoje i neki problemi. Ljeti ovaj tip zemlje postane pečeno suh s vidljivim površinskim pukotinama te je otežano provođenje vode do korijenja biljaka. Zimi pak može biti stalno vlažno i uobičajeno je da zadržava velike količine vode. Najveći dio godine vrlo je teško za okopavanje.

Muljevito ili naplavna tlo – sastoji se od finih čestica koje je naplavila riječna struja. Sitni dijelovi ovoj zemlji daju svilenkastu finoću kada ju protrljamo između prstiju. Kada je mokra, može se oblikovati u valjkasti oblik, a nije tako pogodna za oblikovanje kao glinasta zemlja. Muljevita tla mogu biti loše drenirana, ali ne zadržavaju prevelike količine vode.

Tresetno tlo – jedno je od najboljih tla na kojima biljke vrlo dobro rastu ako se prilagode njihovoj kiselosti. Na pogled je gotovo crno, lagano za obradu i spužvasto na dodir, prožeto upijenom vlagom tijekom zime i suho tijekom većeg dijela ljeta.

Pješčano tlo – na dodir djeluje grubo i oštro, a iz njega se kada je vlažno ne mogu oblikovati razni oblici kao iz gline. Obično je pješčano smeđe boje i lagano je za obrađivanje. Zadržavanje vode na takvim tlima je vrlo rijetko zato što su vrlo jako drenirana pa shodno tome je potrebno redovno zalijevanje i prihranjivanje biljaka koje rastu na njima. U proljeće se brzo zagrijava na suncu pa se sijanje i sadnja biljaka može obaviti prije nego na glinastim i muljevitim tlima.

Biljke pogodne za sadnju na pojedinim vrstama tla

Pješčano, krednjačko ili alkalno (lužnato) tlo – Ceanothus, Ceratostigma, Clematis Cytisus, Daphne, Euonymus, Euphorbia, Genista, Hypericum, Ligustrum, Mahonia, Rosmarinus, Spiraea, Stachyurus, Weigela, Wisteria.

Tresetno ili kiselo tlo – Calluna, Camellia, Corylopsis, Cryptomeria, Desfontainia, Enkianthus, Fothergilla, Gaultheria, Helesia, Hamamelis, Kalmia, Larix, Leucothoe, Pieris, Pinus, Rhododendron, Sarcococca, Skimmia, Staphylea.

Glinasto ili muljevito tlo – Abelia, Alnus, Bergenia, Choisya, Corylus, Crataegus, Kerria, Laburnum, Malus, Pholadelphus, Potentilla, Pyracantha, Pyrus, Rhamnus, Sedum, Sorbus, Symphoricarpos, Taxus, Viburnum, Vinca.

pH testiranje zemlje

Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti zemlje iskazuje se kao pH vrijednost, a jedan je od vitalnih faktora važnih za dobar rast biljaka. Lako ga je odrediti i obično se izražava brojevima od 1 do 14. Kisela tla imaju pH vrijednost ispod 7, neutralna imaju pH vrijednost 7, a lužnata pH vrijednost iznad 7. Za većinu vrtnih biljaka neutralno tlo je idealno za uzgoj, ali neke biljke kao što su kamelija i rododendroni zahtjevaju kisela tla. Neke druge biljke kao što su klematisi i ljiljani više vole lužnata tla. I vi možete vrlo jednostavno i lako odrediti stupanj kiselosti tla u vašem vrtu. Kako? Uzmite malo zemlje iz vašega vrta i pomiješajte ju s malo obične destilirane vode. Pustite da se slegne pa u vodu uronite komadić indikator papira za određivanje pH vrijednosti tekućina. Može se nabaviti u bilo kojem kemijskom laboratoriju ili u trgovini laboratorijskim priborom (Hospitalija). Uz indikator papir priložena je i skala boja koja odgovra određenom stupnju kiselosti ispitivane tekućine. Tako ćete na vrlo lak, brz i jednostavan način saznati je li zemlja u vašem vrtu neutralne, kisele ili lužnate reakcije. Sukladno tome moći ćete pristupiti reguliranju pH vrijednosti tla odgovarajućim preparatima ukoliko se to pokaže potrebnim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *