Kategorije
Vrtlarski savjeti

Sadnja i premještanje stabla

Namjeravate li zasaditi novo stablo ili premjestiti staro, svakako iskoristite vrijeme dok biljke miruju. Presađujete li grmove i drveće u fazi mirovanja, biljke će lakše podnijeti presađivanje i doživjet će manji stres.

Ukoliko ste odlučiti kupiti drvo ili grm, odlučite se za ona mala ili srednja (1-2 m). Takva stabla lakše se ukorijenjuju od onih vrlo visokih i starih. Iskopajte rupu 2-3 puta veću od korijenove bale. Zemlju dobro prorahlite, a na dno stavite mješavinu organske tvari (stajnjak, kompost) i zemlje. Potporanj koji će učvršćivati biljku postavite prije nego u jamu stavite korijenovu balu. Prije sadnje obavezno uklonite lonac ili jutenu vreću u kojoj je bila biljka. Nakon što biljku zasadite obavezno dobro utisnite zemlju i zalijte biljku.

Ako ste odlučili premjestiti mlado stablo, učinite to za vrijeme mirovanja vegetacije. Najprije privežite prostrne grane za provodnice. Iskopajte jarak oko korijenove bale, a zatim vilama pomalo odstranjujte zemlju kako se ne bi oštetio korijen. Kada odstranite suvišnu zemlju, štihačom odvojite donji dio bale, a suvišno korijenje prorežite škarama. Pripremite komad jute ili čvrste plastične folije. Podignite jednu stranu stabla, podvucite jutu, a zatim podignite i drugu stranu. Zamotajte korijenovu balu i biljka je spremna za premještanje. Zasadite je na isti način kao i biljku koju ste kupili u rasadniku. Biljke zasađene tijekom zime ili u rano proljeće nije potrebno gnojiti sve dok se ne prime i ne počnu rasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *