Kategorije
Vrtlarski savjeti

Poboljšavanje tla dodavanjem preparata

Preparati su materijali, uglavnom kruti, ali mogu biti i tekući, koji se dodaju tlu kako bi se poboljšala njegova struktura i potaknuo bolji rast biljaka. Dodaju se obično siromašnim, iscrpljenim ili tlima ispranim kišom i to tako da se dodaje jedan ili više preparata.

Jedan od najstarijih takvih dodataka svakako je stajsko gnojivo, kao i ostala gnojiva životinjskog podrijetla. Druge vrste preparata dijelimo u tri osnovne skupine, a to su vapno, gnojiva i organske tvari.

Vapno

Vapneni preparati dodaju se tlu kako bi se osigurale dovoljne količine kalcija. Upotrijebiti se može nekoliko tipova vapna – živo i gašeno vapno, vapnenac, dolomitno brašno i dr. Najčešće upotrbljavani vapneni dodatak je gašeno vapno. Umjesto vapna koje poboljšava mrvičastu strukturu tla i smanjuje kiselost, tlu se za poboljšanje mrvičaste strukture može dodati i gips koji ne smanjuje kiselost tla.

Gnojiva

gnojiva su preparati koji sadrže jedno ili više glavnih biljnih hranjiva u koncentriranom obliku. Dodaju se tlu, gdje služe kao hrana za biljke, u vrlo malim količinama od svega nekoliko grama po metru kvadratnom i ne doprinose sadržaju humusa u tlu, čak ni onda kada su organskog oblika, već se organska tvar mora primijeniti želite li potpunu djelotvornost gnojiva.

Organske tvari

Organske se tvari dodaju tlu u većim količinama i služe za povećanje vlaknatosti tla i broja korisnih bakterija. Na taj način poboljšava se struktura tla. Organske tvari dodaju se u količini od nekoliko kilograma po metru kvadratnom, međutim sadrže dovoljne količine hranjiva samo ako se radi o pravilno kompostiranom gnoju životinjskog porijekla dodanog u tlo u dovoljnoj količini. Organske tvari biljnog porijekla uglavnom sporo djeluju i nisu dovoljno uravnoteženog omjera hranjiva kako bi zadovoljile sve hranidbene potrebe biljaka. U tom slučaju treba upotrijebiti i gnojiva kako bi imali potpunu korist od dodavanja organske tvari tlu.

Kako i kada upotrijebiti pojedine preparate

Postoje tzv. osnovni preparati koji se dodaju tlu prije sadnje ili sjetve sjemena. U osnovne preparate spadaju vapno, organska tvar i sporodjelujuća gnojiva. Te tvari ukopaju se u gornji sloj zemlje, tzv. mekotu. Najpopularnija i najčešće upotrebljavana organska tvar jeste kompost i treset, a najpopularnije sporodjelujuće gnojivo je granulirano koštano brašno.

Preparati koji se dodaju naknadno, kada su biljke već ojačale i kada aktivno rastu, služe da bi se osigurala dovoljna količina hranjivih tvari oko korijena biljaka. U tu svrhu upotrebljavaju se brzodjelujuća gnojiva koja mogu biti u tekućem ili krutom obliku. Pritom treba paziti da kruti preparati ne dođu u dodir s lišćem ili stabljikom. Krute preparate dobro je i plitko ukopati u tlo te zaliti zemlju ukoliko je vrijeme suho.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *