Kategorije
Sobno bilje

Senecio L. (Kostriš)

Široko rasprostranjena porodica glavočika Compositae u svom osvajanju svijeta učinila je brojne prilagodbe koje su bile odgovor na različite životne uvjete. Tako rodove glavočika tratinčica (Bellis), ambrozija (Ambrosia), kamilica (Chamomilla) vrlo često srećemo na travnjacima, dok u povrtnjacima artičoke (Cynara) uzgajamo kao gurmansku poslasticu, a suncokret (Helianthus annuus) kao vrijednu uljaricu. Osim na kopnu, glavočike susrećemo kao vodeno bilje ili kao epifite na granama drveća, no za nas ljubitelje sukulentnog bilja postavlja se pitanje, “Gdje možemo pronaći tuste glavočike?”

Kako bi pronašli sukulentne glavočike moramo se uputit na suha afrička područja, gdje rastu rodovi Othonna i Senecio. Od ova dva sukulentna roda u zbirkama vrlo često susrećemo pripadnike roda Senecio, dok pripadnike roda Othonna vrlo rijetko susrećemo, stoga ću vam u ovom prilogu približit rod Senecio.

Ovaj veliki rod od preko 1.000 vrsta čiji predstavnici u našem podneblju rastu kao dio travnjaka i livada, uključuje i stotinjak sukulentnih vrsta, uglavnom iz Afrike i Indijskog potkontinenta. Uzgajaju se radi svog dekorativnog lišća i vrlo raznolikih oblika rasta ,od visećih perli do prostranih grmova. Cvijet se rađa na dugoj stapci u proljeće, ljeto ili jesen, te mogu potrajati za razliku od drugih sukulenata. Najbolji način razmnožavanja je putem reznica koje nakon zakorjenjavanja dobro rastu. Većina senecija nije zahtjevna u uzgoju, osim madagaskarskih koji traže nešto toplije uvjete tijekom zimskih mjeseci. U literaturi pripadnike ovoga roda možemo pronaći pod nazivom Kleinea.

Senecio grantii (Hook.f.) Sch.Bip.
Gusti grm, sa stabljikama (20-40 cm) koje se razvijaju iz gomoljastog korjena. Listovi su plavo zelene boje 5-6 cm dužine. Ono što posebno krasi ovu biljku je lijepi crveni cvijet nalik karanfilu, koji i do sedam dana zna krasit ovu biljku. U prirodi je ovaj senecio široko rasprostranjen i naseljava Etijopiju, Keniju, Somaliju i Tanzaniju.

Senecio haworthii (Sw.) Steud.
Grm do 30 cm visine s drvenastom stabljikom iz koje se spiralno razvijaju sabljasti listovi do 5 cm dužine presvučeni srebrno sivim dlačicama. Tijekom vegetacije slobodno zalijevamo ali moramo izbjegavati zalijevanje po tijelu, jer prekrasne srebrnkaste dlačice na listovima mogu posmeđiti od vode. Ovu omiljenu biljku tijekom zimskih mjeseci potrebno je držati u suhom režimu, na ispod 5 °C. Kako tijekom vremena gubi doljnje listove  dobro je s vremena na vrijeme spuštati vršni dio rezanjem i ponovnim zakorjenjivanjem. Cvate tijekom srpnja narančastim ili žutim  cvjetovima poput tratinčice. Domovina ovog senecija je Južna Afrika

Senecio serpens
Vrlo atraktivan polegnuti grm s tendencijom grananja iz sukulentne stabljike. Listovi su plavo-zelene boje. Zahtjeva osunčana i suha staništa s bogatim organskim supstratom. Na toplijim mediteranskim područjima može se uspješno uzgajati na otvorenom. Ovaj senecio potječe iz Južne Afrike

Senecio scaposus DC.
Ovaj senecio vrlo je sličan S. Haworthi, od kojeg se razlikuje nižim i zbijenijim rastom. Listovi su jednako tako presvučeni srebrnkasto-sivim dlačicama, no listići su nešto duži (7-8 cm). Cvate tijekom srpnja i kolovoza, a žuti cvijet nalik na cvijet margarete otvara se iz tvrde glavice koja se nalazi na dugoj stapci. Domovina ovog senecija je Južna Afrika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *