Kategorije
Sobno bilje

Saintpaulia (Afrička ljubica)

Porodica – Gesneriaceae
Rod – Saintpaulia

Afrička ljubica (Saintpaulia) pronađena je davne 1892. godine u planinama Uzambara u istočnoj Africi, danas poznatoj kao Tanzania. Pronašao ju je njemački službenik Walter Saint Paul i prenio u svoju domovinu, gdje je ubrzo postala vrlo popularna među ljubiteljima cvijeća. Upravo je ime dobila po svom nalazniku, a zbog sličnosti njezina cvijeta s cvijetom ljubičice prozvali su je afričkom ljubicom. Njezin intenzivan uzgoj i križanje započinje davne 1927. godine. Do danas su tako stvoreni mnogi varijeteti s raznim oblicima, veličinama i bojama cvjetova i listova. Vrlo je popularna kao cvatuća kućna lončanica jer se lako prilagođava uvjetima u većini domova. Zbog svoje veličine idealna je i za manje stambene prostore. Uz to je i jedna od najjeftinijih cvatućih sobnih trajnica koja cvate gotovo cijele godine, ako ima povoljne uvjete.

Afrička ljubica je popularna kao cvatuća kućna lončanica jer se lako prilagođava uvjetima u većini domova

Svjetlost

Osnovni uvjet za dobar rast biljke je dovoljno svjetlosti. Međutim, to nikada ne smije biti direktna sunčeva svjetlost jer će njezini listovi dobiti opekotine. Idealan položaj za nju je uz sjeverni ili istočni prozor, dok je zimi možete staviti i na najsvjetliji prozor. Ova ljubica može rasti i na mjestima bez prirodnog svjetla, ako joj pružimo dovoljno umjetne svjetlosti. Za to su potrebne dvije sijalice od 40W na udaljenosti od 30-35 cm od biljke i osvjetljavanje od najmanje 15 sati dnevno.

Temperatura

Idealna temperatura za njezin uzgoj je 18-24°C. No to je i biljka koja se dobro prilagođava uvjetima i u vašem domu, pa tako i temperaturi. Ipak, razlika između noćne i dnevne temperature ne bi trebala biti veća od 8-10°C. Vrlo je osjetljiva na smrzavanje tla te će pri vrlo niskim temperaturama uginuti u roku od 24 sata.

Zalijevanje

Zalijevajte je vrlo pažljivo. Iako učestalost zalijevanja uvelike ovisi o vrsti zemlje i veličini biljke i posude, važno je da se izbjegne pretjerano zalijevanje. Previše vode može u kratkom razdoblju prouzročiti gnjiljenje korijena, dok premalo vode može također nanijeti štete korijenovom sustavu. Zalijevajte samo kada je površina zemlje u posudi suha na dodir. Što se tiče zalijevanja, bolje je zaliti premalo nego previše. Zalijevajte je preko podloška. Napunite podložak vodom i ostavite da zemlja upije vode koliko može. Preostalu vodu na podlošku odlijte. Kako zalijevanje odozdo uzrokuje gomilanje soli na površini zemlje, jednom mjesečno zalijte biljku odozgo, kako bi se uklonile nagomilane soli. Pritom pazite da ne smočite listove ili cvjetove. Ako se to ipak dogodi, odmah pokupite vodu s papirnatom maramicom ili salvetom.

Zemlja i presađivanje

Biljke presađujte tek kada potpuno prerastu staru posudu, a upotrijebite samo jedan broj veću posudu, jer biljke bolje cvatu ako im je korijen u ograničenoj količini zemlje. Presađujte ih u proljeće ili kada biljka postane prevelika za svoju posudu. Koristite zemlju koja je rahla i sadrži dosta organskih tvari (kompost),  a trebala bi biti blago kisele reakcije (pH 6-6,5).

Prihranjivanje

Od proljeća do kasnog ljeta zalijevajte oprezno i prihranjujte biljke svaka dva tjedna s tekućim gnojivom koje sadrži dosta kalija i fosfora (gnojivo za cvatuće biljke) ili dodajte 1/4 potrebne količine tekućega gnojiva u vodu pri svakom zalijevanju. Nemojte prihranjivati biljke zimi (osim ako ste kupili biljku u cvatu) jer tada imaju stadij mirovanja i odmora, pa je njihov razvoj mnogo sporiji.

Razmnožavanje

Najlakši način razmnožavanja ljubica je putem lisnih reznica. Odrežite list s dijelovima peteljke koju možete odmah utaknuti 1 cm duboko u lagano navlaženu zemlju. Isto tako, peteljku lista možemo provući kroz rupicu na aluminijskoj ili plastičnoj foliji i staviti peteljku u čašu s vodom. Vodu pritom treba redovito mijenjati svaki put kad požuti. U oba slučaja, korijen će se razviti u roku od 4-6 tjedana, a u idućih 4-8 tjedana i mlade biljčice koje možete rasaditi u posude sa zemljom. Tako dobivene biljke bit će iste boje cvjetova kao i matična biljka. Međutim, himere – (nacijepljeni hibridi) hibridi nastali križanjem biljaka s različitom bojom cvjetova, a imaju dvobojne cvjetove iz lisnih reznica, neće dati biljku istovjetnu roditeljskoj biljci. Ako želimo razmnožiti takvu biljku i ponovno dobiti dvobojne cvjetove, možemo matičnu biljku pažljivo razrezati oštrim nožem tako da svaki dio biljke ima dio korijena roditeljske biljke. Dijelove razrezane biljke posadite u zasebne posude i prekrijte plastičnom vrećicom, kojoj izbušite rupe zbog zračnosti. Takav će pokrov osigurati visok stupanj vlažnosti potreban biljci dok ne stvori novi korijenski sustav.

Ako biljci osigurate optimalne uvjete, ona će zaista svojim prekrasnim cvjetovima veći dio godine biti pravi ukras vašeg doma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *