Kategorije
Sobno bilje

Dracena (Zmajevac)

Zmajevci (Dracena sp.) biljni je rod niskog drveća i grmlja iz porodice Liliaceae. Obuhvaća 40-ak vrsta iz tropske i suptropske Afrike, Azije i Amerike. Zbog dekorativnih je listova i nevelikih zahtjeva jedna od čestih lončanica u nas. Prema legendi ovo je drvo izniklo na mjestu gdje se prolila zmajeva krv. U pradavno vrijeme, zbog uvjerenja da imaju čudotvorne moći, sukobili su se zmaj i slon. Zmaj je izgubio bitku i život, a na mjestu gdje se prolila njegova krv, izniklo je drvo kojemu su čak i stari Egipćani pridavali posebno značenje koristeći ga u procesu balzamiranja. Crvena smola koja ističe iz debla smatra se zmajevom krvlju. Kao kućne biljke možemo naći nekoliko vrsta iz ovog roda:

Dracena marginata – obrubljeni zmajevac
Poznat nam je zbog svojih uskih, 30-40 cm dugih listova, obrubljenih grimiznocrvenim rubom. Deblo mu je tanko, često nerazgranato. Zbog sporijeg rasta pogodan je za držanje u stanu.

Dracena deremensis – prugasti zmajevac
Krase ga vrpčasti listovi dugi i do 45 cm, a zeleni listovi su prošarani svjetlije zelenim, žutim ili bijelim prugama.

Dracena fragrans – kukuruzni zmajevac
Sličan je prugastom zmajevcu zbog oblika listova. Međutim, listovi su mu nešto duži, širi i manje zašiljeni. Listovi su također prošarani tamno žućkastim do zlatnim prugama.

Dracena draco – pravi zmajevac
Iako ne toliko česta u domovima, najpoznatija je vrsta iz ovog roda. U naše krajeve donesena s Karipskog otočja, gdje se još uvijek mogu naći vrlo stari primjerci ovog stabla. Karakteriziraju je mačasti listovi plavozelene boje, dugi preko 40 cm. Ako im se osigura dovoljno svjetla, na rubovima se javlja crveni obrub.

Dracena sanderiana – Lucky Bamboo
Ova biljka veoma je popularna. Iako spada u dracene, u većini slučajeva ovu će vam biljku prodati kao bambus. Simbolizira sreću i uspjeh, a izuzetno je jednostavna za uzgoj. Sve što treba jest da joj redovito promijenite vodu svakih desetak dana. Ne treba puno svjetlosti pa je možete staviti u prostorije koje su slabije osvijetljene, jedino što ne podnosi izravno sunce.

Pošto je stanovnik toplih krajeva, zimi zahtijeva minimalno 13°C. Voli svijetli položaj, ali ni slaba sjena nije mu nepodnošljiva. Međutim, nikako ga nemojte stavljati na direktno sunčevo svjetlo jer će mu stradati listovi. Od proljeća ga treba umjereno zalijevati, a zimi oskudno. Obavezno mu treba prskati lišće, a širokolisnim vrstama lišće treba češće prebrisati vlažnom krpom. Kako biljka raste, treba ju presađivati, ali tek kad korijenje ispuni lončanicu. Kod ovih biljaka često se zamjećuje žućenje lišća. Razlog tome može biti suvišak vlage, manjak vlage ili jednostavno starost listova. Ako naglo otpadne veliki broj listova, najvjerojatnije se radi o nedostatku vode, ali ako list polako žuti od vrha prema stapci, vode ima u suvišku. Stoga pripazite na zalijevanje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *