Uz malo truda svaki vrt može postati utočište za različite vrste kukaca. Iako vrtovi osmišljeni za privlačenje životinjskog svijeta mogu djelovati zapušteno i obrasli korovom, kompromisom i maštovitim dizajnom možemo divljem cvijeću prepustiti dio vrta, a u konvencionalni dio vrta možemo unijeti vodene elemente te mnoštvo grmova i penjačica koje će svojim cvatovima privući velik broj raznih vrsta kukaca. U svakom vrtu može se naći puno vrsta kukaca, neki od njih prirodan su oblik kontrole štetočinja, a neke vrste, poput pčela i bumbara važne su pri oprašivanju cvijeća. Privlačenjem raznih kukaca privući ćemo i mnoge vrste ptica koje će vrt uljepšati svojim pjevom.

Ovakvi vrtovi zahtijevaju kompromis između stvaranja vrta u kojem se mi osjećamo ugodno i smatramo ga estetski privlačnim i onog vrta kojeg životinje smatraju zanimljivim i sigurnim za boravak. Ponekad je teško uskladiti sve ove zahtjeve, no uz malo mašte sve je moguće. Vrlo je važno postići osjećaj prirodnosti i sigurnosti životinjskom svijetu. Tri su elementa bitna prilikom dizajniranja ovakvog vrta: osigurati sklonište, vodu i biljne vrste bogate nektarom. Za privlačenje životinjskog svijeta u vlastiti vrt potrebno je mnoštvo raznobojnih biljnih vrsta koje će poslužiti za privlačenje kukaca, ali i kao zaklon. Kao zaklon mogu poslužiti i različite nastambe, poput drvenih ili pletenih košnica. Nastambe mogu biti i improvizirane, a najčešće se rade od drveta. Drvo kao prirodni materijal odlično se uklapa u ovakve tipove vrtova te se uglavnom smatra najpoželjnijim materijalom. Također, jedan od vrlo važnih elemenata je i voda. Voda je magnet za sve vrste životinja, a vodeni elementi poput malih jezeraca, ribnjaka ili kupališta za ptice idealni su za ovakve vrtove. Biljne vrste mogu se kombinirati na različite načine. Najčešći način je sadnja na gredice bogate mnoštvom biljnih vrsta koje djeluju poput rascvjetane livade. Postoji velik broj biljaka prikladnih za ovakve vrtove, a uglavnom su to autohtone vrste koje najbolje uspijevaju na nekom području. Da bi saznali koje su to vrste potrebno je promotriti okolnu prirodu i uočiti koje to vrste privlače kukce svojim cvjetovima. Uglavnom su to brojne ukrasne vrste, ali i začinske i voćne vrste. Neke od preporučenih vrsta su: lavanda (Lavandula), kadulja (Salvia), japanska dunja (Chaenomeles japonica), petoprsta (Potentilla), biserak (Symphoricarpus), hibiskus (Hibiscus), pajasmin (Philadelphus) te brojni drugi grmovi. Osim grmova, prikladne su i brojne cvjetnice poput lobelije (Lobelia erinus), nevena (Calendula officinalis), lupina (Lupinus), suncokreta (Helianthus annuus), ivančica (Chrysanthemum), kokotića (Delphinium hybridum) i brojnih drugih vrsta.

U ovakve vrtove dobro se uklapaju i različiti vrtni elementi, poput drvenih pergola obraslih penjačicama, drvenih klupa, posuda od opeke i ostalih elemenata izrađenih od prirodnih materijala.