Uređenje vrtova prema načelima Feng shuija ima tisućljetnu tradiciju. Savršeni feng shui vrt je vrt za osjetila, koji nadoknađuje i obogaćuje manjkavosti naše svakodnevice. U takvom vrtu otvara se senzibilitet za nove spoznaje života, bude se osjetila koja mogu razabrati i najmanji podražaj. Ni jednom osjetilu ne bi trebalo dati prednost jer osjetilnu sposobnost organizma čini ukupnost svih osjetila. Vrtovi uređeni u skladu s osnovnim zakonitostima prirode imaju posebno ozračje. Vrt uređen po načelima Feng shuija treba se sastojati od nekoliko elemenata. Elementi vrta trebaju biti što jednostavniji kako bi energija mogla slobodno i harmonično prolaziti kroz cijeli prostor. Teorija o pet elemenata prema Feng shuiju temelji se na pet osnovnih obilježja energije:

  • Drvo simbolizira energiju koja silovito u obliku uske zrake stremi u visinu.
  • Vatra simbolizira energiju koja se uzdiže u obliku trokuta.
  • Zemlja stvara energiju koja se rasprostire vodoravno u dubinu.
  • Metal simbolizira energiju koja se skuplja u koncentričnim krugovima.
  • Voda predstavlja energije koje se šire nepravilno i u valovima.

Elementi uzajamno utječu jedan na drugi. U praksi elementi se primjenjuju biljkama, bojama te različitim priborom. Elementu Drveta pripadaju biljke uspravnog rasta i penjačice te zelena, svijetloplava, plava i ljubičastoplava boja, kao i svi uspravni predmeti. Elementu Vatre pripadaju biljke šiljastih vrhova, s trnovima i bodljama te crvena i ružičasta boja, kao i vrtne svjetiljke, roštilji i ognjišta. Element Zemlje očituje se biljkama koje rastu ravnomjerno u širinu, pokrivačima tla i vrstama čije su grane povinute te žutom, smeđom i narančastom bojom, kao i glinenim posudama, šljunkom. Elementu Metala pripadaju biljke okrugla rasta i one biljke koje se mogu oblikovati rezidbom u kugle te bijela, srebrna i zlatna boja. Elementu Vode pripadaju biljke nepravilnih listova te crna i tamnomodra boja, kao i fontane, jezerca, pojilišta za ptice.

Teren treba promatrati kao jedinstvenu cjelinu. Najbolji oblik terena je kvadrat ili pravokutnik jer su zone pravilnog geometrijskog oblika zatvorene cjeline, pa u vaš osobni život ne mogu zadirati dijelovi tuđih svjetova. Što je zemljište nepravilnijeg oblika ili što je cjelina razlomljenija, to će u životu ljudi koji tamo borave nastati veći nered. To se ne mora uvijek smatrati negativnim. Naime, kreativne osobe u takvoj vrsti nereda nerijetko se osjećaju mnogo bolje. Optički dojam dubine postiže se spretnim oblikovanjem stazica ili sadnjom biljaka različitih visina i zanimljivih oblika. Na svakom terenu treba postojati nadopunjujući suodnos suprotnost yina i yanga. On se iskazuje u odnosu sjenovitih i osunčanih područja, mokrih i suhih dijelova, visokih i niskih biljaka, geometrijskih i nepravilnih oblika te pasivnih i aktivnih zona. Pri izboru biljaka trebate voditi računa o konkretnim obilježjima određenog mjesta, primjerice osvijetljenosti, vlazi, toplini, vjetru, tlu. Ako zasadite udomaćene biljne vrste, nećete kasnije trebati puno brinuti o održavanju vrta. Dobar vrt tako se stopi s okolinom i ne djeluje kao uljez. Onaj tko stupi u takav vrt, ili ga promatra izdaleka, osjeća njegovo smirujuće djelovanje. Feng shui uređenje nije usredotočeno na detalje, nego na njihov odnos prema cjelini, a svaki je vrt u cijelosti, sa svim svojim detaljima, odraz vlasnikove osobnosti.

Okolina u kojoj živite često nije posebno lijepa ni skladana. Kako biste zaklonili neprivlačnu pozadinu vašeg zemljišta, odnosno neprivlačne prizore iz vaše okoline, zasadite ispred prozora stablo i postavite lijepe ukrasne predmete. Imate li dovoljno prostora, u pozadini vrta možete zasaditi živicu. Dobru zaštitu od pogleda na malom prostoru nude biljke penjačice koje mogu ukrašavati zidove ili ograde.

Ako nakon gradnje kuće želite urediti vrt ili želite vrt urediti na tlu koje još nije obrađivano, najprije tlo treba prekopati i popraviti mu kvalitetu. Dobar način za to je zelena gnojidba. U tu svrhu siju se facelija, djetelina, dragoljub. Sjetva se obavlja od proljeća do jeseni. Kad se biljka razvije, pokosi se i ostavi  na tlu te se nakon nekoliko dana tlo prekopa. Osim toga, potrebno je ukloniti uvelo bilje sa terena, ostatke građevnog materijala i smeće.

Drveće nije preporučljivo saditi nasuprot ulazu jer bi moglo predstavljati zapreku. Prilazni put bi trebao malo vijugati, a bilo bi poželjno da bude popločan i osvijetljen. Dokazano dobro rješenje je kada se prostor ispred vrata uredi kružno ili polukružno.

Živice i ograde ne bi trebale biti previsoke, preširoke ni premasivne. Ako postoji lijep vidik, nemojte ga zagraditi jer vašem životu nudi širinu i otvorenost. Najbolja ograda je živica od raznolikih biljnih vrsta i cvatućih grmova. Na primjer: japanska ruža, drijen, šimšir… Također bilo bi dobro da u kući bude nešto zelenila jer biljke dobro utječu na energiju kuće.

Voda je jedna od najvažnijih elemenata Feng shuija budući da skuplja energiju. Brojne se mogućnosti da se voda uklopi u Feng shui vrt. Možete načiniti mali ribnjak, potočić, fontanu… Voda mora biti bistra, bez suviška hranjivih tvari kako ne bi došlo do razvoja algi. Voda stajaćica i vodeni tokovi imaju pozitivan utjecaj, ali samo ako je voda čista.

Staze kroz vrt su poput krvnih žila koje energiju prenose iz jednog područja vrta u drugi. Kako bi protjecanje energije imalo pozitivno djelovanje, stazice moraju biti vijugave te dovoljno čvrste i široke. Preporučljivo je uzduž staza posaditi nisko raslinje.

Ako u vrtu imate stepenice treba znati da one moraju biti dovoljno čvrste i stabilne te je dobro da su navečer osvijetljene.