Stanujete u gradu, na posljednjem katu stambene zgrade, a uz stan postali ste vlasnici i manje ili veće terase. Što s njom? Stoji li neiskorištena ili vam služi za sušenje rublja i odlaganje nepotrebnih stvari? Ako je tako, tada niste svjesni kakvim bogatstvom raspolažete. Terasa je mjesto koje se uz malo truda i dobre volje može pretvoriti u prekrasan vrt i mjesto u kojem ćete uživati, bilo sami u trenucima odmora ili u ugodnom druženju s vama dragim osobama. Priložena skica prikazuje samo jedan od mogućih načina uređenja terase. Na njoj možete napraviti vrt sa svim vrtnim elementima, uključujući i element vode. U veće cvjetne lonce može se posaditi i drveće manjeg rasta, mnoge vrste penjačica i puzavica, prekrasne ukrasne trave filigranskih listova i bogatih metličastih cvatova, mnoge vrste agruma, koji će uživati u osunčanom prostoru, kao mnoge cvjetnice, bilo da se radi o trajnicama ili ljetnicama koje vole osunčane prostore, kao što je terasa. Element vode uvijek je dobrodošao u svakom vrtu, pa tako i u ovom. Manja ili veća, plastična, betonska ili keramička posuda, nekoliko lijepih kamenova, možda i pokoja biljčica koja raste u vodi ili pluta po njenoj površini, bit će mirno jezerce u vašem malom raju. Ako više volite vodu u pokretu, dodajte u posudu malu pumpu koja će pokretati vodu, bilo u obliku malog vodoskoka ili da tvori malu kaskadu preko postavljenog kamenja.

Pergola? Zašto da ne? U malo veći lonac posadite neku od penjačica brzog rasta koja će već iste ili iduće godine stvoriti sjenoviti kutak. Pergolu je inače najbolje postaviti na izlazu iz vašeg stana na terasu. Tako će ona ujedno davati ugodnu sjenu prostoriji ispred koje se nalazi. Na terasi treba naći i mjesto za smještaj garniture za sjedenje i stola, a možda i roštilja. Ne čini li vam se već ovo privlačnim? A da bi zaista ovo mjesto postalo ugodan kutak vašeg doma, pripazite na detalje.

Pri izboru cvjetnih lonaca, osim na njihovu veličinu koja mora zadovoljavati uzgojne zahtjeve biljaka koje namjeravate u njih posaditi, obratite pažnju i na njihov izgled. Vrlo su lijepi cvjetni lonci izrađeni od terakote, ali neće biti loši ni lijepo obojani plastični ili drveni. Po mogućnosti uskladite njihovu boju s bojom vrtne garniture za sjedenje. Uz ljepotu biljaka koje ćete posaditi, to su vrlo bitni detalji koji znatno utječu na ljepotu vrta.

A održavanje biljaka tijekom ljeta? Posebnu pažnju treba posvetiti zalijevanju biljaka tijekom vrućih ljetnih dana. Idealno je rješenje, uz malo veće troškove u startu, ali veliko olakšanje u održavanju vrta, sistem zalijevanja kap po kap, koji možete naći u svakom iole bolje opskrbljenom trgovačkom centru. Poželjno je da izaberete biljke koje su otporne i koje traže upravo takve uvjete kakvi vladaju na vašoj terasi, a to znači biljke koje traže puno sunca tijekom cijelog dana. Ukrasne trave uglavnom jesu takve biljke, pa s njima neće biti problema. Penjačice treba oprezno izabrati. Pavitine ili klematisi npr. vole sunce, ali im korijen mora biti u hladu. Doskočite tome tako da u podnožje biljke posadite neku cvjetnicu ili puzavu biljku koja će zaštititi korijen klematisa od pregrijavanja. Vrlo zahvalne trajnozelene penjačice su bršljani. Kombinacijom zelenih i šarenolisnih vrsta možete stvoriti vrlo lijepe i raznolike lisne uzorke uz ogradu ili zid terase. Lozica ili Partkenocissus još je jedna vrlo otporna, lijepa, ali listopadna vrsta. Zbog otpornosti, vrlo brzog rasta i bogatstva zelene lisne mase pogodna je i za formiranje pergole. Izbor ukrasnih grmova vrlo je velik. Gotovo svaka grmasta biljka može se bez većih teškoća uzgajati i u većem cvjetnom loncu. Na vama je da izaberete hoće li to biti grm koji će samo svojim listovima i cvjetovima ukrašavati prostor vaše terase ili ćete radije izabrati neki od grmova koji donose i ukusne plodove, kao što je to npr. grm ribizla. No i među njima ima vrsta koje se uglavnom sade zbog ukrasnih cvjetova kao npr. Ribes sanguineum koji ima prekrasne crvene cvjetove. Radi plodova uglavnom se sade Ribes nigrum, Ribes rubrum i R. Uva – crispa, a radi cvjetova R. Laurifolium, lijepih bijelih cvatova, R. Sanguineum – crvenih cvatova, R. Odoratum – žutih cvatova i dr. Isto tako, ruže su uvijek dobar izbor, bilo da se odlučite za grmaste, niske ili visoke sorte ili pak za penjačice. I da dalje ne nabrajam, izbor je zaista velik.

A drveće? Uz niske kultivare raznolikog drveća koji se mogu naći na tržištu, bilo da se radi o listopadnim ili trajnozelenim vrstama, podsjetila bih vas da i sami možete uzgojiti pokoje mlado drvce iz njihovih sjemenaka. Tako ćete bez problema nekoliko godina u cvjetnom loncu uzgajati drvo koje želite, a kada preraste cvjetni lonac poklonite ga nekom od prijatelja koji ima vrt ili ga posadite u park ispred kuće u kojoj živite. Ukoliko ipak kupite mladu sadnicu ukrasnog drveta, vodite računa o tome da su neke vrste osjetljivije na prejako sunce i da će ih možda trebati postaviti na mjesto koje je dio dana u sjeni. I na kraju zima. Ako ste odabrali biljke koje nisu otporne na hladnoću, treba im potražiti odgovarajući smještaj tijekom zime, a ako ste bili praktičniji i izabrali otpornije biljke, možda će kojoj trebati samo dodatna zaštita za korijen. Zato se primite posla. I vaša terasa može postati vaše cvjetno carstvo.