Krajem ljetnih mjeseci dani postaju kraći, a ljetne vrućine su iza nas. Na cvjetnim gredicama trajnice su pri kraju cvatnje i svoje mjesto prepuštaju jesenskim cvjetnicama. Postoji veliki broj biljaka koje doprinose jesenskom ugođaju u vrtu. Osim što oživljavaju cvjetne gredice, mogu vrlo dekorativno izgledati i u ukrasnim posudama. Pomoću posuda možete oblikovati okruženje kakvo će vam najbolje odgovarati te stvoriti vaš minijaturni svijet. Potrebno je ispuniti posudu odgovarajućim supstratom i možete uzgajati sve što poželite. Kod odabira posude pažnju posvetite njenoj dubini i obliku. Odabir oblika većih posuda za postavljanje na otvorenom ovisi o neposrednoj okolini i njenim arhitektonskim elementima. Tako će za gradske terase i balkone najbolje odgovarati posude pravilnog oblika od čvrstih materijala kao što je kamen i beton, dok će za prigradske i seoske uvjete bolje odgovarati posude okruglog oblika od prirodnih materijala, poput drva, terakote, trske ili pletenog šiblja.

Uz tople sunčane zrake, posude od terakote s bujnim rascvjetanim biljkama sačuvati će ponešto ljetnog ugođaja i prenijeti ga dugo u jesenske mjesece, a tomu najviše doprinose cvjetovi i lišće jarkih ružičastih nijansi. Za tu namjenu pogodni su predivni cvatovi ciklama (Cyclamen), krizantema ružičastih i crvenih cvatova (Chrysanthemum) zvjezdana (Aster), žednjaka (Sedum) te crnjuše ružičastih cvatova (Erica gracillis). Učinak ružičastih nijansi također se postiže sadnjom biljaka ružičastih listova, kao što su ukrasni kelj (Brassica oleracea), ivica (Ajuga reptans) i koraljni zvončić (Heuchera). Za sadnju bilja, osim posuda mogu poslužiti i drvene bačve i košare. Košare su idealna zamjena za keramičke posude pri sadnji jesenskog bilja. Pogodne su za optičku promjenu vanjskog uređenja, a usto lako se prenose. Tamo gdje nema mjesta za postavljanje posuda, ukrašavanje preuzimaju viseće košare. Osim ružičastih nijansi, za stvaranje jesenskog ugođaja prigodne su i zagasito narančaste, žute i tamno-brončane nijanse koje naglašavaju godišnje doba te unose živost u prostor. Učinak navedenih boja moguće je ostvariti kombinacijom maćuhica (Viola x wittrockiana), vrijesa (Calluna vulgaris) i nezaobilaznih krizantema žutih cvatova (Chrysanthemum). Živahne žuto-narančaste kombinacije možete upotpuniti sadnjom glogovice ili vatrenog trna (Pyracantha coccinea) koja u jesenskim mjesecima stvara vrlo dekorativne zlatno-narančaste bobice.

Ako niste ljubitelji jarkih nijansi, kombinacijom bijele i zelene boje možete vrlo jednostavno postići nov i svjež izgled prostora. Ovakav dojam postiže se kombinacijom krizantema bijelih cvatova (Chrysanthemum), bijelog vrijesa (Calluna vulgaris) te nekih zimzelenih vrsta, kao što su bršljan (Hedera helix) i heba (Hebe). Otmjeni izgled možete postići posadite li jednu biljnu vrstu, ali različitih sorata. Biljka idealna za takve kombinacije je vrijes (Calluna vulgaris). Može se nabaviti u različitim bojama, stoga nudi mnogostruke mogućnosti za oblikovanje. Kombinacija bijele i srebrne boje djeluje vrlo otmjeno, hladno i istodobno vrlo vrijedno. Kombinacijom bijelog vrijesa (Calluna vulgaris), bijele crnjuše (Erica gracillis), ciklama bijelih cvjetova (Cyclamen),  te različitih ukrasnih trava postiže se upravo taj otmjeni i hladan dojam. Kod ovakvih kombinacija potrebno je više pažnje posvetiti obliku, ali i materijalu posude. Idealne su jednostavne, moderne keramičke posude ili pocinčane metalne posude.  Kod postavljanja posuda treba naglasiti da mnogo manjih posuda djeluje raskošnije od samo jedne. Isto tako, kod postavljanja ne slažite zajedno previše različitih posuda jer će dekoracija djelovati nemirno.