Kopriva se kao ljekovita biljka koristila još u srednjem vijeku. Kopriva je trajnica s četverouglastom stabljikom koja je kao i listovi prekrivena četinjastim dlačicama. Listovi su jajoliki s kratkom peteljkom. Dvodomna je biljka, cvjetne stabljike nose samo muške ili samo ženske cvjetove. Oprašuje je vjetar i vrlo je rasprostranjena kao korov. Raste po zapuštenim mjestima, uz rijeke i potoke, uz živice, ograde, po šumskim čistinama. Kopriva se zbog raznovrsne primjene često i uzgaja. Cvate od lipnja do rujna. U vrijeme cvatnje se sabiru vršni dijelovi koprive. Suše se na sjenovitom prozračnom mjestu u tankom sloju. Korijenje i podzemne izdanke iskopavamo u jesen ili u rano proljeće.

Kopriva sadrži do 20% mineralnih tvari (magnezij, kalcij, fosfor, sumpor, silicij) ovisno o staništu i dijelu godine kada se sabire. Sadrži vitamine (C, K1, B2), pantotensku kiselinu i kumarin skopoletin. U žarnim dlačicama nalaze se amini koji izazivaju svrbež, žarenje i crvenilo na koži. Korijen koprive sadrži aminokiseline, šećere, glikoproteine i polisaharide.

Upotreba i djelovanje

Koprivu koristimo kao čaj, u čajnim mješavinama, kao tinkturu, svježi sok. Kao čaj koristimo je za ispiranje mokraćnih organa, za povećanje količine urina, kod upalnih procesa u organizmu. Kopriva dolazi u čajnim mješavinama za umanjivanje kod povišenog šećera, kod reumatskih tegoba, kod uloga, hemoroida. Pripravci s korijenom koprive se koriste kod adenoma prostate, otežanog mokrenja. Kopriva se također koristi u kozmetici (za njegu kože glave i kose), protiv prhuti i za masnu kosu.

Upala mjehura (cistitis) i mokraćne cijevi (uretitis)

Upala mokraćnog mjegura i mokraćne cijevi je najčešće posljedica infekcije. U zdravom urinarnom traktu mokraća je sterilna, tj. nema mikroba. Ako bi se u mjehuru nakupljale otpadne tvari, onda u njima mogu uspijevati mikroorganizmi, pogotovo bakterije. Mikrobi najčešće dospijevaju izvana i to mokraćnom cijevi do mjehura. Cistitis je vrlo česta bolest žena. Bolest je ispočetka vrlo blaga i spontano se izliječi, ali može se i razviti te stvoriti mnoge teškoće. Očituje se vrlo čestim oskudnim mokrenjem te boli pri mokrenju mutne mokraće. Kako se cistitis i uretitis vrlo uspješno mogu liječiti mješavinom ljekovitog bilja, nudimo nekoliko receptura za blaže mješavine.

Infekcije kod žena:

Recept 1
Kopriva (Urtica dionica)
Rusomača (Capsella bursa pastoris)
Medvjetka (Uva ursi)
Preslica (Equisetum arvense)
Breza list (Betula alba)
Maslačak (Taraxacum officinale)

Recept 2
Kopriva list (Urticae folium)
Kopriva korijen (Urticae radix)
Kukuruzna svila (Maydis stigma)
List i cvijet zlatnice (Solidago virga-aurea)
Preslica (Equisetum arvense)
Stolisnik (Achillea millefolium)
Pirika (Triticum repens)

Infekcije kod muškaraca:

Recept 1
Kopriva (Urtica dionica)
Pirika (Triticum repens)
Troskot (Polygonum aviculare)
Kičica (Centaurium erythraea)
Breza list (Betula alba)
Vrbolika poljska (Epilobium parviflorum)

Recept 2
Kopriva list (Urticae folium)
Kopriva korijen (Urticae radix)
Trešnjine peteljke (Prunus avium)
Medvjetka (Uva ursi)
Vrbolika poljska (Epilobium parviflorum)
Preslica (Equisetum arvense)
Pastirska iglica (Geranium robertianum)

Čajevi se pripremaju tako da se 2 velike žlice mješavine prelije sa 6 dcl kipuće vode, ostavi se poklopljeno 2-3 sata. Pije se 3 puta 2 dcl.

Jela od koprive

Od zelene koprive možemo spravljati vrlo ukusna variva, kruh, itd.

Varivo od mlade koprive
1 kg koprive
ulje
sol
1-2 žlice brašna
1-2 režnja češnjaka
mlijeko
papar

Koprivu očistite, operite te kuhajte oko 5 minuta u slanoj vodi. Nasjeckajte. Na ulju blago popržite brašno, zalijte mlijekom i dodajte nasjeckanu koprivu i nasjeckani češnjak. Prokuhajte nekoliko minuta, posolite i popaprite prema želji. Poslužite uz pire krumpir.

Zapečene mlade koprive
1 kg koprive
1-2 režnja češnjaka
1 glavica crvenog luka
ulje
sol
1 dcl mlijeka
4 jaja
2 dkg maslaca
25 dkg sira

Koprivu operite i ocijedite. Crveni luk nasjeckajte i popržite na ulju, dodajte koprivu i uz miješanje pržite par minuta. Dodajte češnjak i maknite s vatre. Vatrostalnu zdjelu namažite maslacem, stavite pola koprive, posolite i pospite naribanim sirom. Stavite ostatak koprive, zalijte mlijekom i pospite naribanim sirom. Zapecite u vrućoj pećnici. Kad se ispeče, na vrh stavite cijela jaja (na oko) i sve zajedno zapecite.

Domaći kruh s mladom koprivom
25 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
3,5 dcl mlake vode
2 žlice soli
700 g brašna
400 g mlade koprive

Svježi kvasac razmrvite, dodajte šećer i 1 dcl mlake vode. Miješajte dok se ne rastopi i ostavite da se diže (10 – 15 min). U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i dignuti kvasac, dodajte mlaku vodu prema potrebi i zamijesite tijesto. Dodajte prokuhanu nasjeckanu i ohlađenu koprivu. Dobro promiješajte i pustite da se diže. Kad se tijesto digne za otprilike 1 – 1,5 sat, stavite ga u namaščenu pobrašnjenu tepsiju i pecite u vrućoj pećnici oko 40 min na temperaturi od 230°C.