Čičak je vrlo rasprostranjena biljka. Raste na humusnom tlu uz putove, rubove šuma, uz željezničke nasipe, obale rijeka, a može se i kultivirati. Vrlo je bujno razvijena biljka, naraste i preko jedan i pol metar u visinu. Ima listove okruglasto jajolikog oblika. Cvjetne glavice su okruglaste s dvospolnim cvjetovima crvenkaste boje. Čičak ima obilni vretenasti, mesnati i bjelkasti korijen. Cvjeta od srpnja do kolovoza. Za upotrebu se skupljaju svi dijelovi biljke. Lišće se skuplja dok je mlado, sjeme kada sazrije, a korijen u proljeće ili u jesen od dvogodišnjih biljaka.

Čičak sadrži djelotvorne tvari kao što su inulin, sluz, gorke tvari, eterično ulje, masno ulje, poliacetilen. Biljka se stoga koristi kao diuretik, diaforetik, holagog. U vanjskoj primjeni se ulje čičkova korijena pomiješano s maslinovim uljem koristi kod opeklina, kod kožnih oboljenja, kod suhe seborejične kože glave itd. Poliacetilen ima bakteriostatsko i fungicidno djelovanje. Visoki sadržaj inulina čini korijen čička vrlo korisnim u liječenju šećerne bolesti, te kod liječenja bolesti jetre, žuči, za čišćenje krvi. Mast od čičkova korijena upotrebljava se za liječenje lišajeva, opeklina, čireva, postižu se dobri rezultati i u nekim slučajevima lakšeg oblika zločudnih čireva i tuberkuloze kože zajedno s unutarnjom primjenom čaja. U nastavku teksta slijedi nekoliko receptura za pripravke od čička.

Mast od čičkova korijena
Dvije pregršti usitnjenog čičkova korijena stavimo u 1 litar svinjske nesoljene masti, pustimo da provrije 10-15 minuta, skinemo s vatre i pustimo da se ohladi. Drugi dan zagrijemo, procijedimo i ostavimo na tamnom i hladnom mjestu.

Ulje od korijena čička
U 1 litar dobrog maslinovog ulja stavimo tri pregršti usitnjenog čičkovog korijena. Zatvorimo i ostavimo na suncu 3-6 tjedana. Posudu je potrebno protresti 1-2 puta na dan. Ulje procijedimo i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu.

Za liječenje čireva, ekcema, osipa i gnojenja kože, bubuljičavosti lica također se koriste pripravci od čička.
20 g usitnjenog čičkova korijena prokuhamo u 4 dl vode. Ohladiti i piti 3-4 puta na dan.

Za čišćenje krvi pijemo čaj od:
Korijen čička (radix bardanae conc.) 20 g
Sjeme kopra (Fructus foeniculi) 10 g
Lišće breze (Fol. betulae) 10 g
Biljka maćuhice (Herbae tricolori) 20 g
Cvijet bazge (Flor. Sambuci) 10 g
Čaj se koristi tako da se 2 velike žlice mješavine prelije s 1 litrom kipuće vode. Pije se 1/2 – 1 litra na dan.

Od čička se mogu prirediti i neka vrlo ukusna jela.

Čičkova juha
(vrlo korisna za jačanje imuniteta)
Potrebno nam je:
– 1 šalica sitno isjeckane stabljike čička
– 5 usitnjenih češnjeva češnjaka
– 1 isjeckani crveni luk
– 1/2 šalice okre (bamije) isjeckane na kockice
– sol
– papar
– kurkuma

U lonac stavimo vodu, dodamo čičak, okru, bijeli luk, crveni luk i stavimo na jaku vatru da zakuha. Smanjimo vatru, poklopimo i kuhamo dok povrće ne omekša. Po ukusu začinimo.

Salata od mladog lišća čička
Mlado lišće i vrhove prokuhamo u slanoj vodi ili juhi. Ocijedimo, začinimo uljem i limunovim sokom.