Moj CvijetStručnjaci savjetujuNavodnjavanje (Moderator: goran)Navodnjavanje u vašem vrtu
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Navodnjavanje u vašem vrtu  (Posjeta: 6213 )
goran
Moderator
Novi član

« : Utorak, 11 Ožujak 2008, 08:39:19 »

Pozdrav svim sudionicima ovog foruma!

U ovoj rubrici ćemo malo polemizirati o navodnjavanju u vašim vrtovima.
Vrtovi danas jednostavno nemogu biti zeleni bez zaljevanja. Voda postaje sve skuplja, pa jedno od dugoročnijih rješenja kojim ćete uz vrijeme koje potrošite na zalijevanje u buduće sigurno i računati  koliko vode potrošite.

Da budemo malo precizniji, osnovni sistemi koje upotrebljavamo u vrtovima za veće površine su:

-naprave za umjetnu kišu, naprave za zaljevanje četverokutnih površina i naprave za zaljevanje kružnih     površina umjetnom kišom te sprinklersistemi ( dubinske naprave za zalijevanje, koje izlaze iz zemlje, a po obavljenom poslu ulaze nazad pod zemlju)

-drugi sistem za navodnjavanje biljaka i manjih površina zove se "micro-drip" sistem(u nas poznat kao sustav navodnjavanja "kap po kap"), koj je štedni način zalijevanja vrta, a u njega spadaju razni kapljični zaljevači , rotacioni zaljevači malih površina, podzemne kapljične cijevi itd.

To su osnovni i uglavnom, na našem tržištu dostupni sistemi za navodnjavanje vrtova i okućnica.

Kod svih sustava navodnjavanja, da bi radili normalno, bitno je da sustavi imaju dovoljan pritisak.

U sljedećim tekstovima ću obraditi svaki sustav posebno.

Molim vas da postavljate pitanja pomoću kojih ćemo lakše komunicirati na ovom forumu.

Vaš moderator

Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #1 : Nedjelja, 15 Ožujak 2009, 22:47:41 »

Gorane,

Zeljela bih u svome plasteniku napraviti sistem koji bi mi spricao vodu tako da mi orosi biljke i usput ih i zalije.

Zanima me
- kakvi sve rasprsivaci postoje (meni bi trebalo nesto sto sprica dosta siroko i pravi sitnije kapljice, nesto kao ona kisica koja se zove "rosulja")
- moj plastenik je oko 120 m kvadratnih, sta mislis koliko bi mi rasprsivaca trebalo?
- kako cu izracunati koliko tih rasprsivaca mogu staviti na cijev da mi svi rasprsivaci dobro rade, a ne da mi prvi rade, a zadnji ne rade.
- kakva je cijev na koju se montiraju ti rasprsivaci?
- gdje se (u Splitu?? ako znas) moze kupiti sve to sto mi je potrebno?

Muz ce mi napraviti tajmer da to mogu pustati dva puta dnevno.
Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #2 : Utorak, 31 Ožujak 2009, 22:56:47 »

A, Gorane, ti poceo temu pa zamukao! A meni trebaju savjeti! Ajde, ako vidis ovo, pomozi!
Evidentirano
dariovz
Novi član
*

« Odgovor #3 : Srijeda, 08 Travanj 2009, 22:04:28 »

Pozdrav hihi

Ne želim da ovo izgleda kao reklama moje firme ali moje mišljenje je da se javite MBM-u a naši ljudi će Vam napravit ono što je najbolje za Vaše potrebe.
Zovite MBM Lučko i tražite Branka a on će Vas uputit gdje i kako dalje

Srdačan pozdrav
Dario
Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #4 : Ponedjeljak, 28 Rujan 2009, 00:56:19 »

Ja pocela praviti, ima li na ovoj temi netko tko moze dati savjete???
Evidentirano
Darko_S
Novi član
*

« Odgovor #5 : Četvrtak, 01 Listopad 2009, 18:22:22 »

Rasprskivaci se razlikuju po dometu i protoku, najcesci su oni sa fleksibilnim protokom di zavrtanjem ili odvrtanjem glave mijenjas protok do max zadane razine.

Sam izbor ovisi o kulturi koju navodnjavas, najbolje da se savjetujes tamo di budes kupovala opremu.

Prije svega bih savjetovao da napravite projekt, ne mora biti profi ali svakako skicu s popisom dijelova, jer cete se lakse snaci pri kupnji i postavljanju.

Broj rasprskivaca po liniji ovisi o njihovu protoku i protoku sa slavine. Protok sa slavine ces najlakse izmjeriti tako da izmjeris koliko je vremena potrebno za napuniti kantu od recimo 10 l vode, nakon toga 60 podijeli s tim brojem i rezultat pomnozis sa 10, dobila si protok u l/min. opet pomnozis sa 60 i imas l/h.
Ono cega se treba drzati je da je zbroj protoka svih rasprskivaca u liniji manji od tog dostupnog protoka.

No, kod tako male povrsine vjerojatno neces ni trebati racunati ako pravilno rasporedis cijevi.

Cijevi koje ti trebaju su glavne (16mm) i kapilarne (npr. 4x6 mm) a povezuju se spojnicama sa redukcijom.
Kod postavljanja pazi da duzina cijevi nije prevelika, tamo gdje mozes stavi L ili T spojeve i napravi resetku, time cete izbjeci mogucnost pada pritiska s vecom duzinom cijevi.

U Splitu pogledaj u Sjemena, skladiste i poslovnica su nasuprot Konzuma na Kopilici.

Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #6 : Ponedjeljak, 05 Listopad 2009, 21:30:44 »

Cao,

Super da si se javio.

Dakle, zanima me da li na istu cijev mogu staviti i kapaljke i rasprsivace?

Kako da izracunam koliko rupica mogu probusiti na neku duljinu cijevi (nemam kapaljke gdje se moze regulirati istjecanje, vec samo rupice, na njih se nabije kapilarna cjevcica koja ide u pitar sa biljkom). Ja cu imati oko 600 takvih rupica.

Treba mi i  rasprsivac koji ce sa oko 1,5 metara visine prskati vodu u sitnim kapljicama, sto sire. Da li to postoji i kako se zove? (nemoj mi reci da pitam u Sjemenu, oni su totalno neljubazni i ne znaju nista). Kupila sam nesto sto su mi savjetovali, probala, to baca samo oko pola metra u sirinu, to mi nije dosta.

Kako se postize da se cijeli sustav ne zacepljuje (kamenac, itd)?

ciao, Nina

Evidentirano
Darko_S
Novi član
*

« Odgovor #7 : Utorak, 06 Listopad 2009, 11:07:39 »

Mozes ti uzet i micro-drip cijev (pola cola) s ugradjenim kapaljkama, protok je oko 2 l/h s razmakom perforacija 0,30 ili 0,50 cm, tako da se ne moras zamarati s kapilarnim cijevima. Ja rasprskivace stavljam na kapilarnu a kapaljke (ako je potrebno) na cijev od pola cola- i to jedino kad mi je razmak biljaka veci od 0,5 m ili je nepravilan, u protivnom uzmem gotovu micro-drip cijev.

Broj rasprskivaca po liniji izracunaj prema onome kako sam ti napisao, dakle protok rasprskivaca ne smije biti veci od dostupnog protoka.

To o cemu pricas su mikrorasprskivaci i zamagljivaci, ima ih s protokom od 10 do preko 300 l/h i radijusom preko 10 m, vecinom se koriste u plastenickom/staklenickom uzgoju.

Zacepljenje sprijecavas ugradnjom filera s regulatorom pritiska, stavis ga na pocetak sustava i on sprijecava zacepljenje i izbacivanje cijevi zbog prevelikog pritiska.

Gle, u Sjemena imas gotovo sve i nisu skupi, ako nisi zadovoljna s uslugom uvijek mozes pogledati i u ostalim poljoapotekama, ja sam znao uzimati i u Pavlova (nasuprot Getro-a u Gomilici).
Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #8 : Utorak, 06 Listopad 2009, 16:29:27 »

Darko,

Hvala na odgovoru, sad su mi neke stvari jasnije.

Uglavnom, ja cu napraviti najprije jednu "petlju" u mome plasteniku, oko 7 x 4 x 7 metara cijevi od 3/4 cola, na koju ce se navezivati 9 cijevi od 1/2 cola, duzine po 3 metra,  i na tim cijevima ce biti rupice, oko 280 njih, iz kojih ce ici te kapilarne savitljive cjevcice do pitara.
Pa cu to lijepo pustiti da radi, i vidjeti kako radi....da li svaka rupa pusta, i koliko.
Toliko za prvi korak. Nakon toga cu na to staviti jedan rasprsivac, pa cemo vidjeti da li moze i on, ili ce on morati na posebnu cijev...

Sta ti mislis o ovome planu?

Ja sam totalni laik u ovome. U Sjemenu zaista ima svasta, ali njima se ne da obucavati pocetnike, pa zapravo moras tocno znati sta kupujes.
Postoje timer-i sa vec ugradjenim filterima. JEl to dovoljno dobro, ili je bolje kupiti posebno timer, posebno filter?
Evidentirano
Darko_S
Novi član
*

« Odgovor #9 : Srijeda, 07 Listopad 2009, 17:01:43 »

Timere s filterom jos nisam koristio, osim ako mislis na resetkicu izmedju spine i timera... ako je zbilja filter onda to nije lose.

Ovo ti i je najbolja ideja, polako kreni pa ces vidjeti sto ti jos treba, ne mozes nigdje toliko faliti da nije moguce ispraviti.
Samo polako   Smješko
Evidentirano
hihi
Član

« Odgovor #10 : Utorak, 04 Svibanj 2010, 06:54:12 »

Napravila ja...montirala...oko 400 rupica i 6 prskalica. Sve radi..savrseno!!!!!!!! Nije uopce bilo tesko.
I nije bilo niti skupo.
Ostaje mi jos samo tajmer.

Jedno pitanje: stavila sam male kapilarne cjevcice od okitenske cijevi za svaki pitar. Gardena prodaje i neke nastavke za te cjevcice, u obliku dugih cackalica, koje se nataknu na kapilarnu cjevcicu i zabodu pored biljke. Da li te cackalice sluze samo da zabadanje bude lakse, ili da se voda nekako bolje rasprostire po posudi?

Kad mi se biljke sasuse, onda je problem u tome da ta voda vrlo brzo nadje sebi put vani, i natopi samo svoj uski put, a ne cijeli pitar. Zato sam napravila prskalice da moce i odozgo, pa da se to nekako brze rasiri.

Ima li jos koji nacin da se ovo rijesi?
Evidentirano
 Str: [1]
Ispis
Skoči na: