Četvrtak, 09.09.2010
 
 
Google Translate
EnglishCroatianDutchFrenchGermanItalian
Glavni izbornik
Novosti
Sajmovi cvijeća 2010.
Vremenska prognoza
Autori tekstova
Uvjeti korištenja
Sekcija za oglašivače
Cjenik oglašavanja
Adresar
Kontakt
Tiskano izdanje
Pretplata
Novi broj
Stari brojevi
Moj Cvijet Online
Drveće i grmovi
Četinjače
Penjačice
Ruže
Vrtno cvijeće
Jednogodišnje bilje
Trajnice
Sukulenti i kaktusi
Trave, bambusi, paprati
Vodeno bilje
Egzotično bilje
Lukovice i gomolji
Začinsko bilje
Sobno bilje
Ljekovito bilje i zdravlje
Vrt
Projektiranje vrta
Okućnica
Balkon i terasa
Mediteranski vrt
Vrtlarski savjeti
Voćnjak
Povrtnjak
Zaštita bilja
Cvjetni aranžmani
Uređenje interijera
Uradi sam
Ekologija
Svijet bilja
Putopisi
Galerija
Enciklopedija bilja
RSS Feed
  
Broj posjetilaca
Gostiju online: 32

Lavanda (Lavandula officinalis Chaix) Ispis E-mail
Gordana Horvatović   
Utorak, 29.01.2008

Image

Uporaba lavande ima dugu povijest. Pod imenom dharu, lavanda je  korištena još u ajurvedskoj medicini. Egipatski faraoni koristili su čisto ulje lavande kao miris, a rimljani su se kupali u kupkama s lavandom.

Porodica: Labiatae (Lamiaceae) – usnjače.
Narodni nazivi: despik, levanda, lavandi, lavenda, marijanac, trma.

Lavanda je višegodišnji polugrm koji naraste do 60 cm s mnogo uspravnih cvjetnih izdanaka visine do 1 m. Grane su joj četverouglaste, listovi sivo-zeleni, nalik listovima ružmarina. Cijela biljka ima jak aromatičan miris i gorak okus. Cvate u lipnju i srpnju, a za ljekovite potrebe sabiru se vršci stabljike i cvjetovi koji se suše u hladu na prozračnom mjestu.
Porijeklom je iz južne Francuske i voli toplu klimu, ali i veću nadmorsku visinu, mada su neke vrste rasprostranjene i u kontinentalnim predjelima. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Uspješno je možete uzgajati i u loncu na južnom prozoru vašeg stana.

UPORABA
Uporaba lavande ima dugu povijest. Pod imenom dharu, lavanda je  korištena još u ajurvedskoj medicini. Egipatski faraoni koristili su čisto ulje lavande kao miris, a rimljani su se kupali u kupkama s lavandom. Koristila se, a koristi se i danas u parfemima i kozmetici jer se dobro miješa s drugim esencijalnim uljima. Lavandino ulje je najpogodnije za liječenje iritacija kože jer je jedno od rijetkih esencijalnih ulja koja se mogu koristiti nerazrijeđena direktno na kožu. Stimulira obnovu stanica epitela te ubrzava proces obnove oštećene kože pri posjekotinama, opekotinama, ranama i dr. Korisno je pri tretiranju ekcema, psorijaze, upalnih promjena na koži, kod uboda insekata, kao i zaštitu od insekata jer ih miris lavande odbija. Nezamjenjiva je u aromaterapiji jer smiruje duh i liječi tijelo.

ULJE LAVANDE – ekstrakcija
Čisto lavandino ulje dobiva se iz raznih vrsta lavande, tako da njegov miris i kvaliteta, mogu varirati. Danas se pri industrijskom uzgoju lavande koristi uzgoj novih sadnica dobivenih iz stanične kulture željene sorte lavande. Tako se dobivaju nasadi lavande istovrsne boje cvjetova i željenog sadržaja eteričnog ulja. Ulje lavande dobiva se procesom destilacije pomoću vodene pare, koji se temelji na principu nemiješanja dviju tekućina koje se pri tome dobivaju, a to su voda i esencijalno ulje.Destilacija je pogodna samo za svježi biljni materijal, a za destilaciju se koriste cvjetovi, listovi i grančice lavande. Industrijska ekstrakcija esencijalnih ulja danas se vrši i pomoću CO2 visoke gustoće pod tlakom od 250-500 bara. CO2 ima lipofilna svojstva te može zamijeniti ekstrakciju vodenom parom. Pri tome se iz ulja ne gube sastojci koji su topivi u vodi što može promijeniti originalnu aromu esencijalnog ulja, kao pri destilaciji vodenom parom.

NAČINI UPORABE:
● IZVANA – namazati na bolesno ili bolno mjesto, jer liječi upale i ublažava bol te djeluje kao prirodni antiseptik i analgetik. Osim toga služi kao prirodna zaštita protiv komaraca i drugih insekata.

● KUPKA – stavite 15 do 20 kapi ulja u vodu za kupanje - djeluje smirujuće, osvježava i poboljšava cirkulaciju, oslobađa od napetosti i stresa, pomaže kod neredovitih mjesečnica i bolova u donjem trbuhu.

● ČAJ – čajna žlica usitnjene biljke prelije se s 2 dcl vruće vode, ostavi da odstoji nekoliko minuta i procijedi. Pije se 2–3 šalice dnevno. Pomaže kod loše probave, nadutosti i vjetrova, djeluje protuupalno i opuštajuće te povoljno djeluje kod migrene i nervoze.

● INHALACIJA – koristi se ulje koje nakapamo u vruću vodu ili čaj. Pomaže kod astme i bronhitisa.

OPREZ: trudnice kod kojih postoji opasnost od pobačaja ne smiju koristiti pripravke od lavande tijekom prva četiri mjeseca trudnoće, kao ni osobe koje su na kemoterapiji zbog kancerogenih oboljenja. Čisto ulje lavande u nerazrijeđenom obliku za unutarnju uporabu (s kockom šećera) smije se uzeti u količini do dvije kapi u jednoj dozi.

GLAVNI SASTOJCI LAVANDINOG ULJA – Lynalyl acetat (29-50%), linalool (30,9%), citronellyl acetat (16%), limonen (3,4%) i kamfor (3,3%).

Image

SVE INFORMACIJE O LIJEČENJU NA NAŠIM INTERNET STRANICAMA ISKLJUČIVO SU INFORMATIVNOG I OBRAZOVNOG KARAKTERA I NE SLUŽE ZA ODREĐIVANJE I POSTAVLJANJE SAMOSTALNIH DIJAGNOZA ILI SAMOSTALNIH TRETMANA. ZA TAKVE STVARI KONZULTIRAJTE SE S KVALIFICIRANIM MEDICINSKIM DJELATNICIMA.