Porodica: Oleaceae

U rod Syringa pripada oko 20 vrsta listopadnih grmova i drveta nađenih u šumama i šikarama od jugoistočne Europe do istočne Azije. Narastu od 2-10 m u visinu i popularan su ukrasni grm ili drvo koje se uzgaja u parkovima i vrtovima krajeva s umjerenom kontinentalnom klimom, prvenstveno zbog njegovih prekrasnih cvatova osebujnog mirisa.

Ime roda Syringa izvedeno je iz riječi Syrinx, imena grčke nimfe koja je bježeći od ljubavi boga Pana došla do obale rijeke i zamolila riječne nimfe da joj pomognu. One su je pretvorile u riječnu trsku koja ima šuplju unutrašnjost. Pan je odrezao trsku i od nje napravio svoju prvu frulu koja je poznata pod nazivom syrinx. Isto tako, izdanci nekih vrsta jorgovana imaju u svojoj sredini široku srčiku koja se lako dade izdubiti i od njih se mogu izraditi svirale.

Maleni, cjevasti, često vrlo mirisni cvjetovi promjera 5-10 mm mogu biti bijeli, blijedo krem žuti, rozi, gotovo crveni ili mađenta, svijetloljubičasto rozi ili plavi. Skupljeni su u  piramidalne ili stožaste cvatove koji krase biljku, ovisno o vrsti, od sredine proljeća do ranog ljeta. Cvjetovi su im dvospolni, a plod je suha, smeđa kapsula koja se zriobom raspukne na pola i oslobodi dvije okriljene sjemenke. Osim vrsta nađenih u prirodi danas postoji i nekoliko hibridnih vrsta kao i brojni kultivari. Tako je npr. izraz francuski jorgovan koji se koristi kao naziv za kultivar jorgovana duplih cvjetova, nastao zahvaljujući njegovu uzgajivaču Victoru Lemoineu. U vrtovima i parkovima mogu se saditi kao soliterne biljke ili pak u skupinama, te u kombinaciji s drugim ukrasnim grmljem. Jedna od najviših vrsta jorgovana je S. reticulata koja ima krem bijele mirisne cvjetove i doseže visinu od 10 m, te je prikladna za sadnju kao soliterni grm ili široko drvo konusnog oblika. Danas postoje i brojni kultivari vrlo niskog rasta pogodni za sadnju i u vrlo male vrtove (S. meyeri 1,5 – 2m, S. palibiniana 1,5m, S. x persica 2m i brojni drugi), koje će obogatiti svojim prekrasnim cvjetovima i nezaboravnim mirisom.
Jorgovan je biljka otporna na zimske hladnoće, ali u krajevima gdje je česta pojava kasnih proljetnih mrazeva može doći do oštećenja mladih izboja.

Uzgoj

Jorgovan će najbolje uspijevati u plodnoj, humusom bogatoj, dobro dreniranoj zemlji neutralne do alkalne reakcije, na položaju s puno sunca. Preporuča se redovito oko biljke staviti sloj malča. Ocvale cvjetove najbolje je odmah odrezati s biljke kako biljka ne bi trošila snagu na stvaranje sjemena. Pritom treba paziti da se ne pretjera s orezivanjem grana, jer jorgovan cvate na novoizraslim granama tek nakon tri godine. Jorgovan će svake godine najbolje cvasti ukoliko se uopće ne podrezuje ili ako mu se uklone samo ocvali cvjetovi prije stvaranja sjemena. Vrsta S. vulgaris u svrhu podmlađivanja podnosi i jaču rezidbu, ali ćete tada morati čekati tri godine da bi biljka ponovno procvala.

Razmnožavanje

Sjeme se sije čim dozori u kontejnere smještene u hladnom klijalištu ili na proljeće na otvorenom. Biljke uzgojene iz sjemena najčešće se koriste kao podloga za cijepljenje. Na dobro ukorijenjenu biljku dobivenu iz sjemena možete tijekom zime nacijepiti mladicu odrezanu sa željene vrste jorgovana ili tijekom ranog ljeta na podlogu nacijepiti vegetativni pup željene vrste jorgovana. Od ranog ljeta biljku možete pokušati razmnožiti i pomoću zelenih reznica ili položenicama grana matične biljke.

Simbolika

Na jeziku cvijeća jorgovan znači ljubav. Ljubičasti jorgovan označava prvu ljubav, a bijeli simbolizira mladenačku nevinost. U Grčkoj, Libanonu i na Cipru povezan je s Uskrsom, pa je prema tome i dobio naziv paschalia. Syringa vulgaris je cvijet države Idaho, kao i države New Hampshire gdje ima i poseban značaj – “jer je simbol čvrstog karaktera muškaraca i žena te granitne države”. Grad Spocane, u državi Washington, poznat je kao grad jorgovana u kojem se svake godine održava festival jorgovana uz prikladnu paradu jorgovana.