Fuchsia x hybrida (Fuksija) je biljka svima nam je poznata zbog svojih zvonolikih, prekrasno obojenih cvjetova.

Fuksija pripada porodici Onagraceae, a sam rod ima 100 vrsta. Porijeklom je iz srednje i južne Amerike i Novog Zelanda. Grmolika je biljka s visećim cvjetovima u više boja i oblika. Cvjetovi se pojavljuju u paru iz pazdušca listova, na cvjetnoj stapci dugoj od 3-5 cm.Često su latice u jednoj boji, a lapovi u drugoj. Boja varira od bijele, ružičaste, crvene do ljubičaste.

Možemo je uzgajati kao sobnu biljku ili vani na balkonu, u visećim loncima ili žardinjerama. Uzgajamo li je kao kućnu biljku, potrebno ju je staviti u blizinu zapadnoga ili istočnog prozora, ali nikako ne na izravno sunce. Ako je vani, tada traži polusjenu, može i svijetlo mjesto, ali zaštićeno od najjačega podnevnog sunca. Fuchsia voli dobro propusno tlo, zalijevati je treba redovito, a prihranjivati svaka dva tjedna od veljače do kolovoza. Ako je zasađena u vrtu, treba je ukloniti prije prvih mrazova. Zimi je ne treba pretjerano zalijevati, dovoljno je paziti da se supstrat ne osuši u potpunosti. Odgovara joj temperatura od 8-10°C .

U proljeće treba odstraniti sve osušene dijelove i slabije izdanke kako bi bolje potjerala. Također ju je potrebno presaditi u malo veću lončanicu ili joj samo promijeniti supstrat. Da bi formirala što širi i cvijetom bogatiji grm, koji dugo i intenzivno cvjeta, treba zakidati vršne listove. Mjesec dana prije zimskog mirovanja treba prestati sa zakidanjem. Fuksija se razmnožava sjemenom ili lisnim reznicama, a ono je daleko lakše pomoću lisnih rezica. Uzmemo još neodrvenjelu reznicu s 3 para listova. Zadnji par listova odstranimo, stavimo reznicu u zemlju ili čašicu s vodom, a kada nakon 3-4 tjedna pusti korijen,  posadimo je u teglu.

Od štetnika je napadaju lisne uši koje uzrokuju savijanje listova, dok od gljivičnih oboljenja dolaze hrđa, botrytis, phytophtora, rizoctonia. Da bismo spriječili pojavu bolesti, biljke ne treba saditi preblizu jednu drugoj, te je potrebno paziti da ne polijevamo lišće. Ako se neka od bolesti ipak pojavi, potrebno je primijeniti neko od sredstava za zaštitu.