Ovaj rod trajnica pripada porodici Saxifragaceae (kamenike). Njezina pradomovina je istočna Azija. Brojnim križanjima i selekcijama nastale su vrste koje se danas koriste. Vrste iz ovog roda, neki mješaju s grmom spirea, zbog sličnosti cvijetova, pa ih stoga zovu i lažne spireje.

Astilba naraste od 60-120 cm u visinu. Ima sjajne nazubljene listove. Lisni izboji izbijaju iz mesnate stabljike i formiraju neparno perasti list. Na uspravnoj cvjetnoj stapci nalazi se metličasti cvijet raznih boja ovisno o vrsti. Boje variraju od bijele preko nijansi ružičaste, ružičasto ljubičaste, do crvene. Cvatu od lipnja do rujna, jedna je od najljepših biljaka za sjenu.  Voli vlažno humusom bogato tlo. Sadi se uz rubove vrtnih jezerca, ili ispod stabala. Ako ju sadimo ispod stabala važno je da joj korijenje ne dotiče korijen stabla. Nikako joj ne odgovara sunce i suša pa ju je za vrućih ljeta potrebno obilno zalijevati. Razmnožava se djeljenjem u jesen ili rano proljeće. Astilba se može koristiti i kao rezano cvijeće, ali u vazi kratko traje.

Vrste i kultivari koji se mogu naći kod nas su:

Astilbe x arendsii
Skupina je hibrida nastala križanjem 4 istočno Azijske vrste. Zanimljiva je zbog lijepog perastog vrha. Naraste do visine od 60-120 cm. Boja varira od bijele do ružičasto ljubičaste.
• Astilbe x arendsii “Anita Pfeifer“ – losos ružičaste boje
• Astilbe x arendsii “Brautschleier” – bijele boje

Astilbe chinensis
Visine do 60 cm, sa šarenim, bijelo ružičastim do crvenim cvjetovima.

Astilbe chinensis pumila
Kao što samo ime kaže to je patuljasta astilba, visine svega 25 cm. Ljubičasto ružičaste je boje. Cvate od srpnja do rujna, voli umjereno vlažno hranjivo tlo. Koristi se kao prekrivač tla, za vrtne gredice ili javne nasade te za žardinjere.

Astilbe tumbergii
Visine je do 60 cm, bijele boje  s godinama postane ružičasta, vrsta je čiji se cvijet koristi kao rezano cvijeće, ali ima kratki vijek trajanja.